450 εκατ. γουρούνια δεν αρκούν για να ταΐσουν τους Κινέζους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
450 εκατ. γουρούνια δεν αρκούν για να ταΐσουν τους Κινέζους

Οι Κινέζοι είναι εθισμένοι στο χοιρινό. Στη χώρα που καταναλώνει το μισό χοιρινό κρέας που παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εισαγωγές είναι περισσότερες από ποτέ και οι διακυμάνσεις των τιμών δυσκολεύουν τους ντόπιους κτηνοτρόφους στην κάλυψη της ζήτησης, ακόμη και με τα 450 εκατ. γουρούνια που εκτρέφουν.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Νταλιάν, η μεγαλύτερη αγορά της Κίνας για οτιδήποτε από αυγά και καλαμπόκι μέχρι σιδηρομετάλλευμα, ίσως έχει έναν τρόπο να ρυθμίσει την κατάσταση. Σχεδιάζει μέσα στο 2017 να βγάλει για πρώτη φορά παράγωγα με βάση το χοιρινό, που θα βοηθήσουν παραγωγούς, αγοραστές και επενδυτές να σχεδιάσουν καλύτερα τις κινήσεις τους με βάση τις μεταβολές των τιμών.

«Τα γουρούνια θα μπορούσαν να εξελιχθούν στο μεγαλύτερο γεωργικό παράγωγο της χώρας» σύμφωνα με τον Jim Huang, πρόεδρο της China-America Commodities Data Analytics Inc. Ένα παράγωγο σε μια αγορά 295 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές δεκαπλάσιας αξίας.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Νταλιάν, οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν από τα 240,7 εκατ. παράγωγα το 2006 στα 1,12 δισ. παράγωγα πέρυσι. Η έκδοση παραγώγων για χοιρινό κρέας θα πραγματοποιηθεί ύστερα από 15 χρόνια μελέτης της αγοράς.

Το χοιρινό αποτελεί το 60% του κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα των 1,37 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Η Κίνα πιθανότατα θα εισάγει 2,4 εκατ. τόνους φέτος, τριπλάσια ποσότητα από τους 761.000 τόνους του 2014. Το 4,4% του χοιρινού που θα καταναλωθεί το 2016 θα είναι εισαγόμενο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2014 ήταν 1,3%. Στην αγορά κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί όπως η Guandong Wens Foodstuffs Group Co. αντιστοιχούν στο 5%. Η έκδοση παραγώγων θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το ποσοστό και να εμποδίσει τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του χοιρινού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider