Έρχονται γαρίδες «γίγας» από την Αυστραλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται γαρίδες «γίγας» από την Αυστραλία

Ένα project 1,5 δις. δολαρίων βρίσκεται «στα σκαριά» προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ιχθυοκαλλιέργεια γαρίδας στον κόσμο. Στην Αυστραλία, εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη το project «Sea Dragon» το οποίο αναζητά να παράξει το γόνο της μαύρης γαρίδας τίγρη, η οποία θα ζυγίζει 50 γραμμάρια, θα είναι γευστική και στόχο θα έχει να ταΐσει ποιους άλλους; Τους λάτρεις της γαρίδας φυσικά!

Το project «Sea Dragon» αναζητά χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και αποτελεί ταυτόχρονα ένα τεστ για την ικανότητα της Αυστραλίας να παράξει περισσότερη τροφή προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση ενός αυξανόμενου πληθυσμού στην Ασία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών η αγροτική παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030 προκειμένου να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της επιχείρησης, Chris Mitchell «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική πρόκληση για να ταΐσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Την τακτική που θα ακολουθήσουμε για τις γαρίδες την έχουν ήδη εφαρμόσει στα κοτόπουλα, τις αγελάδες και τα πρόβατα. Δεν πρόκειται για κάποιο είδος μαγείας αλλά για την εφαρμογή επιστημονικών αρχών.

Οι αναπαραγωγικές ικανότητες του ζώου συνάδουν με τους στόχους του σχεδίου και μπορούν να δώσουν ικανή ποσότητα γόνων. Μια θηλυκή μαύρη γαρίδα γεννάει 400.000 αβγά προσφέροντας στους επιστήμονες αρκετούς «υποψηφίους» για να δημιουργήσουν τη νέα γενιά γαρίδων.

Οι προοπτικές αυτές μαζί με την ολοκλήρωση των κατάλληλων υποδομών θα καταστήσουν την επιχείρηση στην έβδομη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή γαρίδας.

Τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες και τα μαλακόστρακα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% χάνεται από αρρώστιες και έτσι δεν μπορεί να διατεθεί προς βρώση. Σε μερικά μέρη της Ασίας, ολόκληροι πληθυσμοί γαρίδων πεθαίνουν.

Το 2017 σχεδιάζουν να παράξουν μια πρώτη παρτίδα της μαύρης γαρίδας-«τίγρη». «Πρόκειται για μια «βιολογική συνταγή» η οποία είναι δέκα φορές πιο περίπλοκη από το ανθρώπινο γονιδίωμα, είναι σαν ένα πάζλ και η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να ταιριάξουμε τα κομμάτια», αναφέρει ο Mitchell.

Στόχος του project είναι να δημιουργηθεί ένα είδος γαρίδας το οποίο θα αναπτύσσεται γρήγορα, θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και θα διατηρεί το ελκυστικό ροζ χρώμα της όταν τη μαγειρεύουμε. Το τελικό προϊόν θα είναι χωρίς αντιβιοτικά και ίσως να είναι μεγαλύτερο από το δείκτη ενός ανθρώπινου χεριού και να ζυγίζει 50 γραμμάρια, δηλαδή πολύ περισσότερο από τις γαρίδες που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Σκοπός είναι να αναπαραχθούν τόσο ανθεκτικές και γευστικές γαρίδες που δεν θα χρειαστεί να «ξαναμπούν στο παιχνίδι» οι άγριες γαρίδες. Το πρώτο βήμα είναι να προσαρμοστεί η πληροφορία για το γενετικό υλικό στα επιθυμητά φυσικά χαρακτηριστικά της γαρίδας.

Πάνω από 24 επιστήμονες από τη Μελβούρνη δουλεύουν επάνω σε αυτό το project εδώ και δύο χρόνια.

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Αυστραλία

Πρόκειται για μια αγορά αξίας 78 εκατ. δολαρίων και μπορεί να πουλήσει μερίδια προκειμένου εξασφαλίσει κεφάλαια. Οι επίδοξοι επενδυτές προέρχονται από την Κίνα, την Κορέα, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Mitchell. Οι μετοχές στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σημείωσαν άνοδο 1,1% στο Σύδνεϋ τη Πέμπτη στα 9,6 σέντς και το 2016 η μετοχή κατέγραψε άνοδο 36% σε σχέση με πέρυσι.

Οι πρώτοι γόνοι θα είναι έτοιμοι προς πώληση στο τέλος του 2018 και στόχος είναι να παράγονται 162.000 τόνοι το χρόνο, ένας στόχος αρκετά φιλόδοξος καθώς πρόκειται για τετραπλάσια ποσότητα σε σχέση με την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση γαρίδας στην Αυστραλία.

Οι γαρίδες θα καλλιεργούνται σε ράντζο στην περιοχή Legune σε έκταση 10.000 εκταρίων στη Δυτική Αυστραλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider