Είναι τα παιχνίδια καταφύγιο των τρομοκρατών;

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είναι τα παιχνίδια καταφύγιο των τρομοκρατών;

Την εποχή του ψυχρού πολέμου οι μυστικοί πράκτορες χρησιμοποιούσαν τις μικρές αγγελίες και τα σταυρόλεξα των εφημερίδων για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Στον 21ο αιώνα της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου, όμως, όσοι θέλουν να δράσουν μυστικά όπως οι τρομοκράτες του ISIS μπορεί και να μαζεύονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των παιχνιδοκονσολών για να συνεννοηθούν. Όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον «τελευταίο κακό της πίστας» αλλά για το επόμενο χτύπημα τους στον πραγματικό κόσμο.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 129 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Jan Jambon είχε δηλώσει πως δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών μπορεί να χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες του ISIS για να σχεδιάσουν επιθέσεις. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε το PlayStation 4 από ένα κινητό ή μια εφαρμογή όπως το WhatsApp», είχε δηλώσει μιλώντας σε μια εκδήλωση του Politico.

Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι σχεδιάστηκαν μέσω του PS4, η αλήθεια είναι ότι η δημοφιλής κονσόλα παρέχει πολλές επιλογές στους τρομοκράτες: Από μηνύματα ή και φωνητικές κλήσεις μέσω του PlayStation Network (PSN) έως και μηνύματα μέσα στα παιχνίδια. Έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας CIA και NSA που διέρρευσαν από τον Edward Snowden το 2013 ανέφεραν ότι Αμερικάνοι πράκτορες έπαιζαν σε παιχνίδια όπως το World of Warcraft με στόχο να εισχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναντήσεις τρομοκρατών.

Με το Playstation 4, η απλή φωνητική επικοινωνία μπορεί να είναι αρκετή. Είναι πολύ δύσκολο για τους πράκτορες να παρακολουθήσουν φωνητικά συστήματα μέσω διαδικτύου σε αντίθεση με ένα κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε ένα τρομοκρατικός πυρήνας να μπει στο PSN και να συζητά ελεύθερα για μια επίθεση χωρίς να ανησυχεί ότι κάποια κυβερνητική υπηρεσία τους παρακολουθεί. Είναι άγνωστο το κατά πόσο έχουν εισχωρήσει οι μυστικές υπηρεσίες σε πλατφόρμες όπως το PSN ή το XBOX Live ωστόσο είναι σίγουρο πως η παρακολούθηση τους απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από την παρακολούθηση ενός υπολογιστή.

Το πιο τρομακτικό, όμως, είναι πως κάποιοι μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα χωρίς να πουν ή να γράψουν μια λέξη. Για παράδειγμα θα μπορούσαν δύο πράκτορες του ISIS να γράφουν μηνύματα με σφαίρες σε ένα τοίχο στο Call of Duty. Μπορεί να ακούγεται λίγο γελοίο αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι μη λεκτικής επικοινωνίας στα παιχνίδια που δεν μπορεί κάποιος να τους παρακολουθήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider