Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την έννοια του χρόνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την έννοια του χρόνου
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιβραδύνει ελαφρώς την περιστροφή της Γης και θα μπορούσε να επηρεάσει τη μέτρηση του χρόνου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιβραδύνει ελαφρώς την περιστροφή της Γης και θα μπορούσε να επηρεάσει τη μέτρηση του χρόνου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διαπιστώθηκε ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων, που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο - έχει ως συνέπεια η Γη να περιστρέφεται με χαμηλότερη ταχύτητα από ό, τι θα έκανε διαφορετικά.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ντουκάν Άγκνεου, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, υποστήριξε ότι, καθώς οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, αλλάζει το μέρος όπου συγκεντρώνεται η γήινη μάζα. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη. Θέλοντας να εξηγήσει τη μελέτη του με απλά λόγια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός χορευτή του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο οποίος κάνει συνεχόμενες στροφές. Αν κατεβάσει τα χέρια του ή αν τεντώσει τα πόδια του ο ρυθμός του θα μειωθεί, ενώ αν τα τραβήξει προς το σώμα του, θα κινηθεί γρηγορότερα.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider