Θετικά αποτιμούν τα stress tests Goldman Sachs και JP Morgan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά αποτιμούν τα stress tests Goldman Sachs και JP Morgan

Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο, δύο εκ των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οίκων, η Goldman Sachs και η JP Morgan.

Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των stress tests για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών δεν ξέφυγαν πολύ από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών και για τον λόγο αυτό κρίνονται καταρχήν θετικά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, καθώς οι προκλήσεις είναι μπροστά και είναι μεγάλες.

JP Morgan

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, τα αποτελέσματα των stress tests αποδείχθηκαν καλύτερα έναντι των εκτιμήσεών τους, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε ανεβάσει τον πήχη για τις κεφαλαιακές ανάγκες έως και τα 16,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και τα 9,8 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο.

Τo κεφαλαιακό κενό των 4,4 δισ. ευρώ και των 14,4 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν αντίστοιχα εξέπληξαν θετικά τη JP Morgan.

Goldman Sachs

Πιο συγκρατημένοι οι αναλυτές της Goldman Sachs, χαρακτηρίζουν αναμενόμενα τα αποτελέσματα των stress tests, σημειώνοντας μάλιστα πως κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. «Τα αποτελέσματα των stress tests δεν μας εξέπληξαν, αφού κινήθηκαν εντός των προβλέψέων μας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν ελλοχεύουν σοβαρές προκλήσεις», τονίζουν χαρακτηριστικά, ενόψει της διαδικασίας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Κατά τους ίδιους, ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για ένα bail-in για τους πιστωτές, ακόμη και στην περίπτωση που χορηγηθούν στις τράπεζες κεφάλαια του δημοσίου για λόγους προληπτικούς. Ταυτόχρονα, η νέα νομοθεσία προβλέπει αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider