Και εγένετο ΜέΡΑ25

Μιχάλης Κριθαρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και εγένετο ΜέΡΑ25

Τη βδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε το όνομα του νέου κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη του οποίου η Ιδρυτική Διάσκεψη θα λάβει χώρα στις 26 Μαρτίου στην Αθήνα.

Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, είναι το ελληνικό κόμμα που δημιουργείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, του οποίου συνιδρυτής είναι επίσης ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και το οποίο πλέον έκλεισε 2 χρόνια δράσης και αριθμεί περί τα 70.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη, με οργανώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (ακόμα και εκτός ΕΕ).

Πολλοί «καλοπροαίρετοι» έσπευσαν να επισημάνουν το «αντιφατικό» του «Ευρωπαϊκή Ρεαλιστική Ανυπακοή». Πράγματι γραμματικά κάποιος εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί τι εστί δεν υπακούω μεν, ρεαλιστικά δε. Άλλοι πάλι προσπάθησαν να το αναλύσουν με όρους συμβιβαστικής διάθεσης. Ενώ υπήρχαν και αυτοί που μίλησαν για «μενουμευρώπηδες».

Ωστόσο η τελολογική ερμηνεία της φράσης δίνει και το πραγματικό νόημα το οποίο πρεσβεύει τόσο το ΜέΡΑ, όσο και το DiEM25 και το οποίο συνοψίζεται σε αυτό που ονομάζουμε «δημιουργική ανυπακοή». Δηλαδή ανυπακοή στον παραλογισμό που επικρατεί και επιβάλλεται στους λαούς της Ευρώπης, παράλληλα όμως όχι απλώς άρνηση για την άρνηση, όχι ανερμάτιστη αμφισβήτηση, αλλά δημιουργία ενός άλλου δρόμου, διαμόρφωση αντιπρότασης και θεμελίωση της.

Αυτό δηλαδή που καλεί τόσο τους έλληνες όσο και τους ευρωπαίους, αλλά και γενικότερα τους πολίτες του κόσμου να κάνουν το DiEM25 και το ΜέΡΑ25 προσεχώς στην Ελλάδα, δεν είναι να γίνουν απλώς ανυπάκουοι αντιρρησίες για να «τιμωρήσουν» το κατεστημένο, γιατί αυτό ούτε αποτελέσματα θα έχει και αν έχει, αυτά δεν είναι αρκετά. Αλλά να δράσουν συνειδητά, όχι μόνο στην κατεύθυνση της αποδόμησης της κατάδηλα σαθρής καθεστηκυίας τάξης, αλλά στην παράλληλη ανοικοδόμηση μιας πραγματικής εναλλακτικής, που δεν θα καταρρίπτει απλώς τα κακώς κείμενα των όσων ζούμε, αλλά θα δημιουργεί συνειδητά και πρακτικά, όλες εκείνες τις συνθήκες για μια πραγματική δημοκρατική και κοινωνική επανάσταση.

Στις 26 Μαρτίου λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 καλούν τους πολίτες σε μια Ιδρυτική Διάσκεψη – μανιφέστο για μια διαφορετικού τύπου πολιτική οργάνωση, τείνουσα σε μια διαφορετικού τύπου πολιτική δράση, με πραγματικά και εφικτά αποτελέσματα, που θα βγάζουν τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες από τα αδιέξοδα που οι πολιτικές των τεχνοκρατών του νεοφιλελευθερισμού έχουν επιβάλλει.

Ας κρατήσουν λοιπόν όλοι οι «καλοπροαίρετοι» την αποδόμηση τους προς το εγχείρημα, προ καν της γεννήσεως του, διότι εκτίθενται, τόσο αυτοί του ευρέως μνημονιακού μετώπου – μεταξύ των οποίων οι Γερούν κράτα γερά και άλλοι . Όσο και αυτοί του αντημνημονιακού που αναγάγουν την δραχμή σε πανάκεια, ή άλλους εξ αυτών που περιοδεύουν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια ενώνοντας τις φωνές τους με βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο Ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, που έζησαν την Άνοιξη της Αθήνας το 2015 και πασχίζουν να διασώσουν και να διαδώσουν το πνεύμα της, δεν θα πεισθούν ότι το όραμα της Ευρώπης και του κόσμου των λαών, των ανυπάκουων λαών, δεν είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider