Κρίστιαν Τόμας (KPMG): Η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίστιαν Τόμας (KPMG): Η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης

Ολοένα και περισσότερα τηλέφωνα από funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα δέχεται ο κ. Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Συμβουλευτικού Κλάδου της KPMG. Μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Τόμας εκτιμά ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης. Εντούτοις, απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται ένα πλήρως ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «επενδυτική ευκαιρία» και μίλησε για GRInvest. Συμμερίζεστε την άποψή του;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει παραχθεί σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο και έχουν ληφθεί «σκληρές» αποφάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα με στόχο το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα και την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών αλλά μεμονωμένων ξένων επενδύσεων (π.χ. ΟΛΘ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Όμως, οι χαμηλές εισροές ξένων κεφαλαίων αποδεικνύουν ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να χαρακτηριστούμε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ο κύριος λόγος καθυστέρησης αυτού του στόχου στο παρελθόν ήταν πάντως η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτικών κεφαλαίων στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επηρεάζονταν αρνητικά από την αστάθεια του πολιτικού προγράμματος που εφάρμοζε η εκάστοτε κυβέρνηση και η έλλειψη τεχνοκρατών σε επιτελικές θέσεις της κρατικής μηχανής, που αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Εφόσον λοιπόν πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες ανάπτυξης τι πρέπει να γίνει προκειμένου να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας το οποίο θα δημιουργεί ένα έδαφος συνεννόησης, έτσι ώστε να φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, τα ιδιωτικά κεφάλαια και τις κυβερνήσεις προκειμένου να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η σταθερότητα ενός πολιτικού προγράμματος και φορολογικού συστήματος είναι αυτό που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα από την πολυετή ύφεση.

Θεωρείτε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές «άνοιξαν την όρεξη» των διεθνών επενδυτών; Και σε ποιους κλάδους εστιάζεται το ενδιαφέρον;

Από τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται ότι η χώρα έχει μπει σε ένα δρόμο οικονομικής σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις που μπορεί να πετύχει κάποιος στην χώρα μας συνεχίζουν να είναι από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο (πάντα σε συνάρτηση με το ρίσκο). Αναπόφευκτα, όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ρυθμού με τον οποίο «χτυπά» το τηλέφωνο στα γραφεία μας από private equities/ hedge funds που είναι σε διαρκή αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Το ενδιαφέρον τους συνήθως επικεντρώνεται στις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά/ διαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων και την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από κοινού με Έλληνες επιχειρηματίες.

Τι θα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις;

Ξεκάθαρα, μόνο δύο πράγματα, ένα πλήρως ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, που θα έχει τις ευλογίες όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Επικεφαλής του Συμβουλευτικού Κλάδου της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε. Ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία;

Η KPMG, η οποία δραστηριοποιείται επιτυχώς πάνω από 45 χρόνια στην Ελληνική αγορά, αποτελούσε πάντα μια από τις εταιρείες πρότυπο υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης με υψηλό αίσθημα ποιότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Από τη νέα μου θέση, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να συνεχίσω το δημιουργικό έργο των προκατόχων μου αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις επαγγελματικές αρετές των στελεχών μας μέσα σε ένα περιβάλλον γόνιμης ομαδικής συνεργασίας. Βασικό στόχος μου είναι να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας (24/7) και να προσφέρουμε υπηρεσίες που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πραγματική αξία για αυτούς μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο δραστηριοποιούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider