Παιχνίδι, μάθηση και… ρομπότ στα Public

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιχνίδι, μάθηση και… ρομπότ στα Public

Ευκαιρία για μπόλικο παιχνίδι με γνώση, μάθηση αλλά και με… ρομπότ δίνουν σε παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών τα Public σε συνεργασία με την blast (build and learn art • science • technology) και τον ιδρυτής της κ. Βασίλη Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος σχεδιαστής ρομποτικής και freelance LEGO designer.

Κάθε Παρασκευή, το κατάστημα Public στο The Mall Athens διοργανώνει εργαστήρια STEAM με εισηγητή τον κ. Χρυσανθακόπουλο. Σε αυτά οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για την τεχνολογία και τις τέχνες παίζοντας με παιχνίδια STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) με κύρια θεματολογία τη ρομποτική και την αρχιτεκτονική. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εισαγωγή των παιδιών αλλά και των γονιών στην εκπαιδευτική φιλοσοφία STEAM, ώστε να ζήσουν στην πράξη τα πολλαπλά οφέλη της.

Το insider.gr βρέθηκε στα Public του The Mall Athens μια Παρασκευή και συνομίλησε με τον κ. Χρυσανθακόπουλο για τα εργαστήρια που διοργανώνουν:

Γιατί είναι σημαντική η ρομποτική και τα παιχνίδια STEAM για τα παιδιά;

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) διαφέρει από τη "συμβατική", με την έννοια ότι εστιάζει στην επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων και όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων. Στα παιχνίδια STEAM και στη ρομποτική, οι γνώσεις των επιμέρους επιστημών αποκτώνται ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπός, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια της οξυδέρκειας, της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης των παιδιών. Τα παιδιά δηλαδή, μέσα από τη χαρά και τη διασκέδαση που προσφέρει το παιχνίδι, και συγκεκριμένα η ρομποτική, μαθαίνουν να αναρωτιούνται, να πειραματίζονται, να σκέφτονται μεθοδικά, να συνθέτουν τις ιδέες τους, να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν. Αυτή είναι άλλωστε και η έννοια και η σημασία της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τη ρομποτική;

Μια επίσκεψη στα Public αρκεί για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σετ ρομποτικής για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα δυσκολίας, οπότε, τώρα πια, το να αρχίσει κάποιος να ασχολείται με τη ρομποτική είναι πραγματικά εύκολο! Θα έλεγα τόσο εύκολο όσο το να χειρίζεσαι ένα tablet! Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκλειδώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Ασφαλώς και τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται αρχικά κάποια καθοδήγηση και ενθάρρυνση, αλλά σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ εύκολα εμείς οι γονείς, θέτοντας απλούς και κατανοητούς στόχους, όπως “αν φτιάχναμε μια ρομποτική σκούπα που θα μαζεύει τα τουβλάκια σου;”

Τι σχέση έχουν τα LEGO με τη ρομποτική;

Τα γνωστά μας τουβλάκια LEGO κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1958. To 1985, η LEGO ξεκίνησε μια στενή συνεργασία με το MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab προκειμένου, τρία χρόνια μετά, να λανσάρουν την εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού LEGO TC Logo, για τον έλεγχο “ρομποτικών” κατασκευών με τουβλάκια LEGO. Δέκα χρόνια μετά, το 1998, γεννιούνται από τη LEGO και το MIT Media Lab τα LEGO MINDSTORMS, που αποτελούν παγκοσμίως την απόλυτη πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το πιο πρόσφατο σετ, LEGO MINDSTORMS EV3, μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα καταστήματα Public, το χρησιμοποιούμε στα εργαστήρια STEAM των Public με την blast και δίνει απεριόριστες δυνατότητες πειραματισμού και ελέγχου. Έχω την τύχη και ταυτόχρονα την τιμή να είμαι μέλος της ολιγομελούς ομάδας του MINDSTORMS Expert Panel, μιας ομάδας επιστημόνων και μηχανικών που μελετούν και εξελίσσουν διαρκώς την πλατφόρμα αυτή, ώστε να έχει τις καλύτερες τεχνικές και εκπαιδευτικές προδιαγραφές.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με τα παιχνίδια STEAM;

Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος τρόπος είναι να ανακαλύψετε μαζί με τα παιδιά σας την τεράστια γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών STEAM που έχουν προσεκτικά επιλέξει τα Public, με βασικά κριτήρια την εκπαιδευτική τους αξία και την ποιότητά τους. Επίσης, τολμήστε να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτά και παιχνίδια που δεν μοιάζουν απαραίτητα συναφή ως προς το φύλο και τα συνήθη ενδιαφέροντα των παιδιών. Τολμήστε να καταρρίψετε στερεότυπα που θέλουν τη ρομποτική ή τη μηχανική να θεωρούνται «αγορίστικα». Στη συνέχεια, παρακινήστε τα παιδιά να αναρωτηθούν και να πειραματιστούν όσο γίνεται περισσότερο με το ίδιο το παιχνίδι. Η μαγεία των παιχνιδιών STEAM είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ γραμμικό ή μονοδιάστατο, αλλά εξαρτάται από το ίδιο το παιδί, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, τις δεξιότητές του, το γνωστικό του υπόβαθρο και τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του. Ένα ελικόπτερο LEGO Technic, για παράδειγμα, μπορεί να μετασχηματιστεί σε αγωνιστικό αυτοκίνητο, σε μπουλντόζα, σε αεροπλάνο αλλά και σε μηχανικό λουλούδι, σε πεταλούδα ή σε μηχανική μπαλαρίνα! Δεν υπάρχουν όρια στην εφευρετικότητα και στη φαντασία των παιδιών, αρκεί να τους παρέχουμε τα μέσα και τα υλικά, που θα δώσουν ώθηση στην δημιουργία!

Τι κάνετε στα εργαστήρια του Public;

Τα παιδιά, μέσα από τη μαγεία του παιχνιδιού και του πειραματισμού, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επεξεργάζονται τα δεδομένα τους και να προτείνουν τεκμηριωμένες λύσεις στο εκάστοτε πρόβλημα. Δοκιμάζουν τις κατασκευές τους, τις βελτιώνουν και τελικά απολαμβάνουν την επιτυχία τους! Τόσο η ρομποτική όσο και η αρχιτεκτονική συνδυάζουν όλους τους πυλώνες του STEAM, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανικά μέσα για εμάς και ταυτόχρονα μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών.

Τα εργαστήρια ρομποτικής διακρίνονται σε δύο θεματικές ενότητες: το blast robotics design και το blast robot sumo. Και στις δύο ενότητες χρησιμοποιούμε την κορυφαία πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO® MINDSTORMS® EV3. Στο blast robotics design, τα παιδιά καλούνται να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και δοκιμασίες, φυσικής, μηχανικής και μαθηματικών, δημιουργώντας και ελέγχοντας ρομπότ δικής τους έμπνευσης. Στο blast robot sumo, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ομάδες, καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν τους “δικούς τους” ρομπότ παλαιστές sumo, προκειμένου να ανακηρυχθεί η πρωταθλήτρια ομάδα της εβδομάδας. Τα εργαστήρια καταλήγουν σε αγώνες στην πίστα sumo, όπου η χαρά των παιδιών δεν περιγράφεται!

Τα εργαστήρια blast architecture βασίζονται κάθε φορά σε ένα σενάριο ή μια δοκιμασία, στην οποία τα παιδιά, δουλεύοντας ομαδικά, πρέπει να ανταποκριθούν, να δώσουν τη δική τους πρόταση και να την αιτιολογήσουν. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εξασκήσει την ομαδικότητα, την επικοινωνία και τη συνθετική σκέψη. Παράλληλα, στοχεύει στην κατάκτηση γνώσεων γύρω από την οικοδομική, την πολεοδομία, τη στατική και την αισθητική. Γι' αυτό το σκοπό, χρησιμοποιούμε το σετ LEGO® Architecture Studio, καθώς και ποικιλία από πολύχρωμα τουβλάκια LEGO®. Υπεύθυνη για το πρόγραμμα blast architecture είναι η Μαρίνα Σταμπολή, Αρχιτέκτων Μηχανικός, η οποία ασχολείται με μελέτες εκπαιδευτικών και πολιτιστικών κτιρίων και έχει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider