Βασιλείου: Τα ΕΑΣ έχουν μέλλον και θα βγουν από το τέλμα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασιλείου: Τα ΕΑΣ έχουν μέλλον και θα βγουν από το τέλμα

Την πεποίθηση πως τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) ΑΒΕΕ έχουν μέλλον και θα βγουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει, εκφράζει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Θεόφιλος Βασιλείου.

Σε συνέντευξη του στο insider.gr δηλώνει πως, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, τα ΕΑΣ, ως ο αποκλειστικός προμηθευτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε όπλα και πυρομαχικά κατασκευαζόμενα στην Ελλάδα, εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει στην κατεύθυνση διατήρησης και ανάπτυξης της εταιρείας.

Κατανοώντας τα προβλήματα των 520 εργαζομένων της εταιρείας, που παραμένουν απλήρωτοι από τέλη Αυγούστου, ο κ. Βασιλείου δηλώνει πως τους θέλει «συμμάχους», στο πλευρό των προσπαθειών της Διοίκησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παραμείνουν τα ΕΑΣ σε κρατική λειτουργία, προκειμένου να συνδράμουν στη θωράκιση της ασφάλειας της χώρας.

Τα ΕΑΣ σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προμηθεύουν με οπλικά συστήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ποια είναι η κατάσταση της εταιρείας σήμερα - στην Ελλάδα της κρίσης - κι ενώ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η λύση της εκκαθάρισης των ΕΑΣ αποτελούσε απαίτηση των δανειστών;

Η εταιρεία μπήκε σε νέα τροχιά το 2014, όταν με απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2013, επήλθε η διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες εταιρείες, μια πολιτικού και μια αμυντικού τομέα. Από τότε μέχρι και σήμερα, η εταιρεία επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες λειτουργίας:

1) Στη συνέχιση της εκτέλεσης των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (κατά κύριο λόγο με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη συνεργασία με την Αεροπορία).

2) Στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την κατασκευή και προμήθεια οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό.

3) Στη διεξαγωγή άρτιων ερευνητικών προγραμμάτων για μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σχετικά με τον τρίτο άξονα λειτουργίας της εταιρείας, θα ήθελα να επισημάνω πως τα ΕΑΣ έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή στο ΕΣΠΑ τριών ερευνητικών προγραμμάτων για προϊόντα που θα έχουν εξαιρετική ζήτηση στο άμεσο μέλλον. Τα ερευνητικά αυτά projects έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της χώρας. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένοντας τις σχετικές εγκρίσεις.

Δεν θα κρύψω ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όμως χάρη στη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – και συγκεκριμένα του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού, κ.κ. Πάνου Καμμένου και Δημήτρη Βίτσα – επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει τα ΕΑΣ «όρθια».

Τα ΕΑΣ θεωρούνται δυναμικός συνεργάτης των μεγαλύτερων εταιρειών της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις κυριότερες διεθνείς συνεργασίες της εταιρείας;

Με εφαλτήριο τις τέσσερις παραγωγικές τους μονάδες (Υμηττός, Λαύριο, Αίγιο και Μάνδρα), τα ΕΑΣ αντιμετωπίζουν πλέον με αξιώσεις τους διεθνείς συνεργάτες τους. Η εταιρεία έχει συνάψει διεθνείς συμβάσεις με εταιρείες στην Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ελβετία, καθώς και με εταιρείες σε άλλες χώρες. Η εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων συνεχίζεται, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση αυτών των συνεργασιών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ενισχύονται οι προοπτικές για συνεργασία των ΕΑΣ και με την Αίγυπτο.

Πως διασφαλίζεται η λειτουργία των ΕΑΣ υπό το καθεστώς των capital controls;

Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν στην Ελλάδα τα capital controls, το καλοκαίρι του 2015, επηρέασε αναμφίβολα και τη λειτουργία των ΕΑΣ. Η αδυναμία σύναψης νέων οικονομικών συνεργασιών δεν άργησε να γίνει εμφανής. Σε δεύτερο στάδιο, όμως, η εταιρεία αντιμετωπίζει και ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από την αδυναμία χορήγησης εγγυητικών επιστολών από την πλευρά των τραπεζών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να λάβει τις προκαταβολές που έχουν συμφωνηθεί για την προμήθεια αρχικά πρώτων υλών και για την κατασκευή, στη συνέχεια, των εκάστοτε οπλικών συστημάτων. Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα στην επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης των προϊόντων και γενικότερα σε καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό των ΕΑΣ τα προσεχή έτη;

Πρόσφατα καταθέσαμε στην κυβέρνηση τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό των ΕΑΣ για την πενταετία 2016-2020. Βασικοί του πυλώνες είναι η διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση της εταιρείας, με σαφείς και συγκεκριμένους παραγωγικούς στόχους. Προτεραιότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αποτελεί, πάντα, η ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους και ει δυνατόν η διεύρυνση της παραγωγικής τους βάσης.

Ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της εταιρείας με στόχο την προμήθεια πρώτων υλών και την περαιτέρω ανάπτυξή της;

Η εταιρεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, διεκδικώντας δρόμους οικονομικής χρηματοδότησης μακριά από τα «δεσμά» των δανειστών. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως παρά τις δυσκολίες, χάρη στη λογική της κυβέρνησης να παραμείνει σε κρατική λειτουργία η εταιρεία για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κεφαλαιοποίησης των χρεών των ΕΑΣ, ύψους 1,160 δισ. ευρώ. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, βρίσκεται ωστόσο σε καλό δρόμο.

Προτού «κλειδώσουν» οι εταιρείες που μπήκαν τελικά στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πολύς λόγος είχε γίνει και για τα ΕΑΣ. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η εταιρεία έμεινε τελικά εκτός Υπερταμείου;

Πρόκειται σίγουρα για μια απόφαση που προκαλεί ανακούφιση, γιατί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των ΕΑΣ είναι ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια. Δεν θα κρύψω πως υπήρξε μια λογική απαξίωσης της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα κρύψω ούτε ότι, επί προηγούμενων κυβερνήσεων, έγινε σοβαρή κατασπατάληση χρήματος. Εκείνο που θέλω να επισημάνω όμως είναι πως η επιθετική πολιτική των κ. κ. Πάνου Καμμένου, Δημήτρη Βίτσα και Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι εκείνη που κράτησε, τελικά, εκτός Υπερταμείου τα ΕΑΣ και είναι εκείνη που σήμερα προσφέρει προοπτική για ένα βιώσιμο μέλλον της εταιρείας.

Το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΑΣ ανέρχεται σήμερα σε 520 άτομα. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους εργαζομένους που βιώνουν στο «πετσί» τους το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία;

Με την αρωγή της κυβέρνησης, με έργα, πράξεις – και όχι λόγια – τα ΕΑΣ δίνουν αγώνα να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος και να παραμείνουν όρθια. Δν κρύβουμε τις οικονομικές δυσχέρειες της εταιρείας, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τέλη Αυγούστου. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους, αναγνωρίζουμε τον ιδρώτα που έχουν χύσει για αυτή την εταιρεία. Τα ΕΑΣ είναι άλλωστε οι εργαζόμενοί τους. Πρόκειται για ένα άρτια καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Στον αγώνα που δίνουμε, τους θέλουμε συμμάχους και τους λέμε πως τα ΕΑΣ έχουν μέλλον, σοβαρό μέλλον και θα βγουν σύντομα από το τέλμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider