Τι πυροδοτεί το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πυροδοτεί το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων

Διαστάσεις «επιδημίας» έχουν πάρει οι ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες, με τους αναλυτές να «δείχνουν» ως κύριους ένοχους την ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού και τους φόβους για επώδυνο Brexit.

Το sell-off των ομολόγων οδηγεί σε μείωση της τιμής τους, άρα και σε αύξηση των αποδόσεων. Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, οι αποδόσεις των γερμανικών bunds πέρασαν σε θετικό έδαφος, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών gilts έχουν επιστρέψει στα προ Brexit επίπεδα. Τα αμερικανικά treasuries δεν πάνε πίσω, με τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται στα υψηλά τεσσάρων μηνών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες εβδομάδες η Bank of America Merrill Lynch, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα για το 2016. Η επενδυτική τράπεζα έκανε λόγο, επίσης, για «επιθετικές ρευστοποιήσεις» θέσεων σε μετοχές από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι θεωρείται ότι ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των ομολόγων.

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού επιστρέφει

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «καύσιμο» που βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα είναι ο φόβος για αύξηση του πληθωρισμού –την οποία τόσο απεγνωσμένα επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό, ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αποδόσεις των ομολόγων, το οποίο σημαίνει ότι σε συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού τα ομόλογα είναι λιγότερο ελκυστικές μορφές επένδυσης στα μάτια των επενδυτών με αποτέλεσμα να πέφτει η ζήτηση, άρα και η τιμή τους. Άμεση συνέπεια είναι η αύξηση των αποδόσεων –και αυτό ακριβώς είναι που βλέπουμε σήμερα.

«Οι αρκούδες των ομολόγων ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη και είναι πεινασμένες», αναφέρει η Morgan Stanley στο σημερινό της σημείωμα προς τους πελάτες της. Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, οι επενδυτές τρομάζουν μπροστά στην ανεκτικότητα των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά στην άνοδο του πληθωρισμού.

Στην ομιλία της την περασμένη Παρασκευή, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, άφησε να εννοηθεί ότι ο στόχος του πληθωρισμού άνω του 2% παραμένει προτεραιότητα της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. «Η ομιλία της Yellen προκάλεσε κάποια σύγχυση –ενώ περιμένουμε την επόμενη άνοδο των επιτοκίων, η κεντρική τραπεζίτης μιλά για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα», σχολιάζει στη Wall Street Journal ο Rob Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank.

Το Brexit ρίχνει τη σκιά του στις αγορές ομολόγων

Ειδικότερα για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα (gilts), σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η υποτίμηση της στερλίνας άνω του 20% στον απόηχο του Brexit. Όταν ένα νόμισμα εξασθενεί, ενισχύονται οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού και αυτό ωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Μετά τις 5 Οκτωβρίου που η πρωθυπουργός Theresa May επιβεβαίωσε τη βούληση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, η στερλίνα έχει χάσει το 5% της αξίας της έναντι του δολαρίου. «Επικρατεί έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία και πολλοί ανησυχούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά», σχολιάζει στο CNBC ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, Stephen King.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι το «μεγάλο ξεπούλημα των ομολόγων». «Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στην τηλεόραση του CNBC. Όπως εξηγεί, η παγκόσμια οικονομία σήμερα είναι πολύ πιο σταθερή απ’ ό,τι πίστευαν ότι θα είναι οι επενδυτές τον Ιούνιο.

Από όλους τους παράγοντες που έχουν θεωρηθεί υπεύθυνοι για τις μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά σταθερού εισοδήματος, η αυξανόμενη προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο είναι η πιο σημαντική, μαζί με τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού ιδίως στη Βρετανία, σημειώνει ο King. Ωστόσο, επισημαίνει, οι παράγοντες αυτοί δεν μεταβάλλουν τα θεμελιώδη αναπτυξιακά στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι οικονομίες είναι εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο ιαπωνικού τύπου, με τις κεντρικές τράπεζες να θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια αλλά να μην μπορούν».

Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές;

Σύμφωνα με τον Peter Ganry, κορυφαίο στέλεχος της Saxo Bank, μια σημαντική ένδειξη για τα επίπεδα κινδύνων των ομολόγων σήμερα μπορεί να αντλήσει κανείς από τις κινήσεις των funds.

Αν τα risk-parity funds, αυτά δηλαδή που διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους με βάση τα επίπεδα κινδύνου, και όχι το είδος της επένδυσης (μετοχές, ομόλογα, ρευστά διαθέσιμα κ.λπ.) περιορίζουν τις θέσεις του σε ομόλογα, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος που εμπεριέχουν έχει αυξηθεί.

Όπως προειδοποιεί ο Ganry, «ένας από τους βασικούς κινδύνους στην αγορά σταθερών αποδόσεων είναι ο αιφνιδιασμός. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν και προφανώς μπορεί να ξανασυμβεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider