ΕΚΤ: Το Bitcoin είναι ψηφιακό, αλλά δεν είναι νόμισμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Το Bitcoin είναι ψηφιακό, αλλά δεν είναι νόμισμα

Κακώς το Bitcoin χαρακτηρίζεται ψηφιακό νόμισμα, ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία κρούει κώδωνα του κινδύνου που εμπεριέχει η αγορά των ψηφιακών assets.

Με την τιμή του κρυπτονομίσματος να έχει «σταθεροποιηθεί» κάτω από τις 10.000 μονάδες, εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της συγκεκριμένης εναλλακτικής αγοράς «νομισμάτων» και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από τις επίσημες αρχές. Παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι «δεν είναι δουλειά μας να ρυθμίσουν το Bitcoin», η κεντρική τράπεζα σπεύδει να ξεκαθαρίσει τι είναι τα νέα αυτά ψηφιακά assets που προκάλεσαν φρενίτιδα στην επενδυτική κοινότητα τους προηγούμενους μήνες.

Το Bitcoin δεν είναι νόμισμα αλλά ένα «ψηφιακό κουπόνι» (token) το οποίο διακινείται σε ηλεκτρονική μορφή και δεν έχει φυσική μορφή, ξεκαθαρίζει η ΕΚΤ με ειδική ανάρτηση στον ιστότοπό της. Τα Bitcoin δημιουργούνται και παρακολουθούνται μέσα από ένα δίκτυο υπολογιστών που «λύνουν» πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους, και όχι από κάποια ρυθμιστική αρχή ή έναν επίσημο φορέα, εξηγεί.

Γιατί το Bitcoin είναι ψηφιακό αλλά δεν είναι νόμισμα:

1. Δεν φέρει την εγγύηση κάποιου επίσημου φορέα

Το Bitcoin δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική τράπεζα. Όταν κάποιος έχει στην κατοχή του 10 ευρώ, για παράδειγμα, η ΕΚΤ εγγυάται το δικαίωμά του να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτονόμισμα για οποιαδήποτε πληρωμή εντός της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, κανείς δεν εγγυάται την αποδοχή του Bitcoin ως μέσο πληρωμής ούτε τη σταθερότητα της αξίας του.

2. Δεν αποτελεί ευρέως αποδεκτό μέσο πληρωμής

Εάν το Bitcoin ήταν νόμισμα, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ευρέως. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστα σημεία πώλησης ή διαδικτυακά καταστήματα δέχονται πληρωμές σε Bitcoin. Και ακόμη σε αυτά που δέχονται, οι πληρωμές σε Bitcoin είναι ακριβές και ασταθείς, λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων της τιμής του.

3. Οι χρήστες δεν προστατεύονται

Το Bitcoin είναι ευάλωτο στις κυβερνοεπιθέσεις και εάν οι χάκερ «κλέψουν» Bitcoin από τους κατόχους τους, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να τους προστατέψει.

4. Παρουσιάζει τεράστια μεταβλητότητα τιμής

Το νόμισμα πρέπει να αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο φύλαξης αξίας, ώστε ο κάτοχός του να γνωρίζει ότι θα μπορεί να αγοράζει περίπου την ίδια ποσότητα προϊόντων ή υπηρεσιών με την ίδια ποσότητα νομισμάτων σήμερα, αύριο και μετά από έναν χρόνο. Η τιμή του Bitcoin, όμως, ανεβοκατεβαίνει σαν «ασανσέρ», αφού από τα 20.000 δολάρια περίπου βρέθηκε κάτω από τα 10.000 μέσα σε δύο μόλις μήνες, με πολλές ενδιάμεσες απότομες διακυμάνσεις.

Αν δεν είναι νόμισμα, τότε τι είναι;

Η απάντηση της κεντρικής τράπεζας είναι ρητή: Το Bitcoin είναι ένα κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού (asset). Με άλλα λόγια, χρησιμεύει ως μέσο για να επιδιώξει κανείς την επίτευξη κερδών, ωστόσο, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να χάσει το σύνολο του κεφαλαίου του.

Για το εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να απαγορεύσει το Bitcoin ή τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, η απάντηση είναι ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση. Για λόγους ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών, όμως, εφιστά την προσοχή στη νέα, επικίνδυνη «μόδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider