Φοβούνται κύμα φυγής από το Χρηματιστήριο μετά τον Τιτάνα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοβούνται κύμα φυγής από το Χρηματιστήριο μετά τον Τιτάνα
Κερδοφόρες εταιρείες με ισχυρό αποτύπωμα εκτός συνόρων είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για επόμενη αποχώρηση από το Χ.Α. Τι δηλώνουν οι αναλυτές στο insider.gr.

Την ανησυχία ότι η αποχώρηση της Τιτάν θα ανοίξει τον δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών και για άλλες εισηγμένες με διεθνές αποτύπωμα, διατυπώνουν στο insider.gr αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Σε αυτές θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται αρκετές εταιρείες από το «βαρύ πυροβολικό» του Χρηματιστηρίου, όπως η MotorOil, η Μυτιληναίος και άλλες εισηγμένες με διεθνή παρουσία και ισχυρά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι εντός Νοεμβρίου συγκαλείται η Γενική Συνέλευση των Μινωϊκών Γραμμών με θέμα τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βοηθά τις εταιρείες που έχουν διεθνή δραστηριότητα να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά. Οι ίδιες νιώθουν ότι δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την καλή φήμη και τα αξιόλογα αποτελέσματα υπό τις παρούσες συνθήκες της ελληνικής αγοράς», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακή.

«Το μήνυμα είναι πολύ κακό για την ελληνική αγορά που διανύει ήδη μια πολύ δύσκολη φάση», αναφέρει ο ίδιος και σημειώνει ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες το παράδειγμα της Viohalco, της 3E, της ΦΑΓΕ και τώρα της Τιτάν». Σε μια συγκυρία όπου ο μέσος όγκος των ημερήσιων συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, το πλήγμα από την αποχώρηση μεγάλων και κερδοφόρων εταιρειών είναι μεγάλο, έστω και εάν συνεχίζουν στην Ελλάδα τη δευτερογενή διαπραγμάτευση της μετοχής τους.

Στα οφέλη της Τιτάν από τη μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο είναι αναμφίβολα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το εγχείρημα της θα στεφθεί από επιτυχία, καθώς ιδίως οι θεσμικοί επενδυτές θα αποδεχθούν την ανταλλαγή των μετοχών τους με μετοχές της TITAN Cement International του Εuronext προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρωπαϊκή αγορά, με πολύ μεγαλύτερο βάθος και ρευστότητα.

Ήδη αυτή την ώρα (14:10), έχουν γίνει συναλλαγές σε 119.000 κομμάτια, με την μετοχή της εταιρείας να εκτινάσσεται κατά 2,27% στα 19,84 ευρώ. Σημειώνεται ότι τιμή της δημόσιας προσφοράς ανέρχεται στα 20,80 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα και η παράκαμψη των capital controls

Για την ίδια την εταιρεία, μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο σημαίνει πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη αγορά, καθώς θα μπει στο ραντάρ πολύ μεγαλύτερων και υψηλότερης ποιότητας funds, δυνατότητα άντλησης περισσότερων κεφαλαίων μέσω ενός ομολογιακού δανείου με καλύτερους όρους. Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν και τα φορολογικά οφέλη τα οποία συνυπολογίζουν οι επιχειρηματίες.

Για τους επενδυτές της εισηγμένης, η εξέλιξη αυτή διαφοροποιεί σημαντικά το χαρτοφυλάκιό τους και τους δίνει πρόσβαση σε μια αγορά με πολύ μεγαλύτερο βάθος. Το «κερασάκι» στην τούρτα των πλεονεκτημάτων είναι ότι με την ανταλλαγή των μετοχών τους πετυχαίνουν αυτόματα παράκαμψη των capital controls, αφού οι μετοχές που είχαν ως τώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μεταφέρονται στο Χρηματιστήριο του Βελγίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας αποκτούν αυτομάτως ένα σημαντικό ποσό ρευστότητας εκτός Ελλάδας και capital controls.

Η διαδικασία της μεταφοράς της έδρας, πάντως, θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί, εξηγούν στο insider.gr αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή. Το παράδειγμα της Viohalco έδειξε ότι απαιτούνται εγκρίσεις που δεν λαμβάνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο η παράλληλη διαπραγμάτευση και στα τρία χρηματιστήρια θα ξεκινήσει ταυτόχρονα. Αυτό, μαζί με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναμένεται να διευκρινιστούν από τη διοίκηση της Τιτάν σε αναλυτές εντός της ημέρας.

Σε ενημέρωση των επενδυτών εντός της ημέρας από τη διοίκηση της Τιτάν αναμένεται να διευκρινιστεί, επίσης, κατά πόσο η παράλληλη διαπραγμάτευση και στα τρία χρηματιστήρια θα ξεκινήσει ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider