«Φρέναρε» στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρέναρε» στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

Στις 760 μονάδες βρήκε στήριξη ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη, κλείνοντας σε θετικό έδαφος μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις. Στα επίπεδα Αυγούστου παραμένει, ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών με τους επενδυτές να μην βρίσκουν έρεισμα για τοποθέτηση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 762,86 μονάδες καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,37%, ενώ ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το ελληνικό χρηματιστήριο αψηφά το ανοδικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, παρά την συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Ο λόγος είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στη δίνη αυξημένων ρευστοποιήσεων μετά τη διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ που εμμένει στην ανάγκη διενέργειας ελέγχου ποιότητας των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και των ευρωπαϊκών αρχών που θεωρούν ότι αρκεί η διενέργεια των τεστ κοπώσεων πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το φθινόπωρο του 2018 .

Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, είναι αν οι επενδυτές που ρευστοποιούν γνωρίζουν «κάτι περισσότερο» για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στο εγγύς μέλλον ή προβαίνουν σε πωλήσεις με τη λογική του στοιχηματισμού για την τελική έκβαση της «σύγκρουσης» των δύο πλευρών των δανειστών.

Πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο ενδεχόμενο, εάν ληφθεί υπόψη ότι η διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών την προσεχή Κυριακή έχει συμβάλει στην αποχή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τα δρώμενα στην ελληνική οικονομία και της ατζέντας που περιλαμβάνει η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, με το Λετονό Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Ντομπρόβσκις να είναι ο μόνος που τα σχολιάζει.

Αυγουστιάτικη ραστώνη

Από συναλλακτικής πλευράς, το χρηματιστήριο παραμένει ακόμη στον …Αύγουστο και η εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, είναι ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση είναι πενιχρή, ιδιαίτερα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. «Οι καθυστερήσεις των αδειοδοτήσεων στα επενδυτικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη είναι δραματικά μεγάλες διαχέοντας το λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σε σχέση δηλαδή με το λεκτικό αφήγημα που διατυπώνει ο Πρωθυπουργός για την επιθυμία υλοποίησής τους».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των δράσεών της το ταχύτερο δυνατό, με αιχμή την επιτάχυνσης της υλοποίησης των 95 προαπαιτουμένων για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. «Έτσι, η συσσώρευση στην παρούσα ζώνη των 760 μονάδων και η στάση αναμονής θα είναι μέχρι νεωτέρας το πιθανότερο σενάριο κίνησης για το ελληνικό χρηματιστήριο με την αυτονόμησή του σε σχέση με τις διεθνείς αγορές να προκαλεί το σκεπτικισμό στην επενδυτική κοινότητα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider