Οι ξένοι επενδυτές ήρθαν για να… μείνουν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένοι επενδυτές ήρθαν για να… μείνουν

Ατσάλινα νεύρα απέδειξαν ότι έχουν οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού «χώνεψαν» πολύ γρήγορα το άκαρπο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη στο… ύψος του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται αυτή την στιγμή στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηριακών επιδόσεων παγκοσμίως, καταγράφοντας κέρδη 21% περίπου από τις αρχές του έτους.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07%, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που περίμεναν βίαιη διόρθωση μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία για το χρέος. Από την αρχή του μήνα, οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει άλμα άνω του 9%.

«Ποιοτικά» κεφάλαια

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχει αλλάξει η «ποιότητα» των κεφαλαίων που μπήκαν στην ελληνική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το προφίλ των επενδυτών που προσελκύουν οι ελληνικές μετοχές είναι πιο «θεσμικό», πλέον, αναφέρει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Όπως εξηγεί, τα ξένα funds προχωρούν πλέον σε επιλεκτικές – αλλά σταθερές- τοποθετήσεις, γεγονός που αντανακλάται και στον αυξημένο ημερήσιο τζίρο που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα 100 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι διατυπώνουν, μάλιστα, την εκτίμηση ότι οι ξένοι επενδυτές «ήρθαν για να μείνουν», δηλώνοντας έτσι μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τη μεταστροφή που επιδιώκεται προς μια υγιή ανάπτυξη.

«Ιώβεια υπομονή» δείχνουν οι επενδυτές

Οι καθυστερήσεις στη συμφωνία για το χρέος δεν φαίνεται να κάπτει το ηθικό των μεγάλων funds του εξωτερικού που έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις συμφωνίες της «τελευταίας στιγμής» μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

«Με την Ελλάδα έχουμε μάθει να κάνουμε υπομονή.... αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», σχολιάζει στο Reuters ο Κρίστοφερ Κολούγκα από την BlackRock. «Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα, η συμφωνία επιτυγχάνεται δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Όλοι βρίσκονται σε αναμονή, όχι μόνο οι Έλληνες», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο, μεγάλα επενδυτικά funds όπως η BlackRock, η Fidelity Investments και η Vanguard έχουν σπεύσει ήδη να τοποθετηθούν σε ελληνικά blue chips όπως η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ. Παρ΄όλα αυτά, στα μάτια των ξένων επενδυτών η Ελλάδα παραμένει μια αγορά με ιδιατερότητες. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται μια αγορά που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς. Δεν είναι μια εύκολη περίπτωση για τα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, κυρίως προσελκύει hedge funds που αναζητούν υψηλές αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους», αναφέρει στο Reuters ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας της Eurobank Equities.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, το στρες της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης βρίσκεται σε ύφεση αφού η δόση ύψους 7 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του καλοκαιριού.

Από την άλλη, η πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ φαίνεται ότι απομακρύνεται στην παρούσα φάση. Αντί για το καλοκαίρι που αναμενόταν από τους τραπεζικούς αναλυτές μια ένταξη στο QE, η προοπτική αυτή μετατίθεται τώρα για το φθινόπωρο –και μάλιστα με πολλά ερωτηματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.