Νευρικά αντιδρούν οι αγορές στην αναδίπλωση Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικά αντιδρούν οι αγορές στην αναδίπλωση Τσίπρα

Σε ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδήγησε δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία φέρεται να αποδέχεται τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα του χρέους.

«Πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να έχει δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με σταθερά επιτόκια, είναι στρατηγικός στόχος και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και αρνηθήκαμε, όχι τόσο αισιόδοξη που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα ουσιαστικά συνεπάγεται πως η κυβέρνηση δέχεται πως η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να περιγραφεί άμεσα, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην βάση αυτή οι αγορές αντέδρασαν νευρικά.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6% από 5,7% το πρωί, ενώ το διετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 5,9%, από 5,7% νωρίτερα σήμερα. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως διαψευσθήκαν όσοι προσδοκούσαν πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE και θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιούλιο.

Πιέσεις ασκούνται και στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του QE αλλάζει τα δεδομένα για πολλούς βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider