Το Draghi effect στήριξε το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Draghi effect στήριξε το Χρηματιστήριο

Οι αναφορές του Mario Draghi ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2017 και ενδεχομένως να παραταθεί μέσα στο 2018 τροφοδότησε την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία από το άνοιγμα της συνεδρίασης έδειξε «κόπωση» στο να κινηθεί προς τις 653 μονάδες που είναι τα υψηλά επίπεδα έτους.

Το γεγονός ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εκτείνεται πέραν του 2016 και το ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν είναι σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το βαθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους, έχουν αθροιστικά προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά, κάτι που αποτυπώνεται στις αυξημένες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα δύο εκθέσεις διεθνών οίκων, η μια της Citi και η δεύτερη της Goldman Sachs περιέγραφαν ως μη επαρκή τα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν ως πιθανή την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αποτιμούν θετικά τις επιπτώσεις που θα έχει στο κόστος χρήματος των ελληνικών τραπεζών. Από τις μετοχές των τραπεζών τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Alpha Bank (+4,17%) και η Εθνική (+2,83%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 648,27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,28%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 93,98 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 164 εκατ. μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, πτωτικά 40 και 113 παρέμειναν σταθερές.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως ακόμη και σε περίπτωση διόρθωσης της αγοράς ο κινητός μέσος όρος έχει πλέον διαμορφωθεί στις 608 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί ισχυρή τεχνική στήριξη.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (72,3 εκατ. τεμάχια) και της Πειραιώς (43,5 εκατ. τεμάχια). Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (20 εκατ. ευρώ) και της Εθνικής (18,2 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,48%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ανδρομέδα (+16,41%), Ντρουκφαρμπεν (+9,96%) και Αφοί Κορδέλλου (+9,93%). Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Φιερατέξ (-10%), Λεβεντέρης (Κ) (-9,68%) και Σελόντα (-9,50%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.