Στις «συμπληγάδες» των κυρώσεων και της ζήτησης το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις «συμπληγάδες» των κυρώσεων και της ζήτησης το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται την Πέμπτη ύστερα από τη δημοσίευση νέων στοιχείων σχετικά με τα αμερικανικά αποθέματα και τις ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αρκετά ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια των ιρανικών εξαγωγών που πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η τιμή του μπρεντ αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 79,60 δολάρια, καταγράφοντας τρίτη ημέρα συνεχόμενων κερδών.

Το αμερικανικό αργό κινείται κατά 40 σεντς υψηλότερα στα 71,52 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε άνοδο περίπου 2% την Τετάρτη.

Τα αποθέματα του αμερικανικού αργού υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα σε χαμηλό 3,5 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άντληση εξαιτίας της ασυνήθιστα ισχυρής ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration (EIA).

Οι αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τίθενται σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου και πολλοί αγοραστές έχουν ήδη μειώσει τις αγορές του Ιράν.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν είναι σαφές πόσο εύκολα άλλοι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Ρωσία μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια της προσφοράς. Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συναντιούνται την Κυριακή στην Αλγερία για να συζητήσουν πώς να κατανείμουν τις αυξήσεις στην παραγωγή για να αντισταθμίσουν την απώλεια ιρανικών βαρελιών.

Καθοριστικός παράγοντας σε κάθε περίπτωση θα είναι η τιμή του πετρελαίου η οποία θα υποδείξει το κατά πόσο θα «ανοίξουν οι στρόφιγγες».

Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν στο Reuters ότι δεν σχεδιάζεται άμεση δράση και οι παραγωγοί θα συζητήσουν με την Αλγερία πώς θα γίνει η κατανομή της αύξησης της παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.