«Σφίγγει» ο κλοιός για το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφίγγει» ο κλοιός για το πετρέλαιο

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ πλησισάζοντας τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οι τιμές θα αυξηθούν καθώς οι εξαγωγές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα υποχωρήσουν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. «Εισερχόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την αγορά πετρελαίου», ανέφερε ο IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα σφίγγουν».

Ωστόσο, παρά τους φόβους για διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο και τους περιορισμούς στην παραγωγή, ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι εκείνο που πρέπει να ανησυχεί τις αγορές δεν είναι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αλλά η ζήτηση. Όπως αναφέρεται στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του Οργανισμού, ο εφοδιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 490.000 βαρέλια ημερησίως και κατά μέσο όρο κατά 98,9 εκατ. βαρέλια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το 2018 η προσφορά πετρελαίου από τα κράτη που δεν είναι μέλη του καρτέλ θα αυξηθεί κατά 2,02 εκατ. βαρέλια ημερησίωςπαρά την αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 64.000 βαρέλια από την τελευταία έκθεσή του. Το 2019, η προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που αντικατοπτρίζει μια μικρή ανοδική αναθεώρηση κατά 17.000 βαρέλια. Εν τω μεταξύ, η προσφορά του ΟΠΕΚ αυξάνεται επίσης.

Σύμφωνα με δευτερεύουσες πηγές, η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ ήταν κατά μέσο όρο 32,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 278.000 βαρέλια τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κυρίως στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Νιγηρία, ενώ η παραγωγή μειώθηκε στο Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Αλγερία.

Οι αμερικανικές κυρώσεις πρόκειται να πλήξουν το Ιράν από το Νοέμβριο ενώ η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές αναταραχές που επηρεάζουν την παραγωγή.

Η παραγωγή πετρελαίου από τον ηγέτη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί από τον Μάιο, όταν η ίδια και η Ρωσία αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις εφοδιασμού λόγω των κυρώσεων των Η.Π.Α. στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΠΕΚ, τα οποία συλλέγονται τόσο από την άμεση επικοινωνία με τους παραγωγούς όσο και από δευτερεύουσες πηγές, παρουσιάζουν μια σύγχυση στην εικόνα της παραγωγής στο Ιράν.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν φαίνεται να μειώθηκε κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο στα περίπου 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, το Ιράν έχει αναφέρει σταθερά και αμετάβλητα στοιχεία παραγωγής για τους τελευταίους τρεις μήνες, στα 3,8 εκατ. βαρέλια.

Η πορεία της ζήτησης

Η παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου φαίνεται σχετικά ισχυρή σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΟΠΕΚ ενώ η ζήτηση παρουσιάζει ανοδική πορεία. Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις προβλέψεις αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προς τα κάτω τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο. Το 2018, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,62 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω από την εκτίμηση του περασμένου μήνα. «Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2018 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά περίπου 20.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως ως αποτέλεσμα των βραδύτερων από τις αναμενόμενες επιδόσεων των χωρών εκτός ΟΟΣΑ όπως της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη. Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider