Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην «πλημμυρίσει» την αγορά με πετρέλαιο και να μειώσει τις εξαγωγές οδήγησε σε ανοδική πορεία την τιμή του πετρελαίου με αποτέλεσμα ο «μαύρος χρυσός» να καταγράφει κέρδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πλησιάζοντας και πάλι τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Αν και η Σαουδική Αραβία, η ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, δέχθηκε έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να πέσουν οι διεθνείς τιμές, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερές τις εξαγωγές αυτό το μήνα και ότι θα τις μειώσει κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

«Όπως φαίνεται, οι Σαουδάραβες ανησυχούν σχετικά με τις απότομες μεταβολές στην ψυχολογία της αγοράς και θέλουν να χαράξουν μια γραμμή ασφαλείας γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα», εκτιμά ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group στη Ζυρίχη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το αργό σημείωσε πτώση περίπου 6% καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τις εξαγωγές σε σταθερά επίπεδα αποτελεί μέρος της συμφωνίας τον προηγούμενο μήνα μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας να δοθεί ώθηση στην παραγωγή κατά 1 εκατ. βρέλια την ημέρα.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider