IEA: Φόβοι ότι η παραγωγή πετρελαίου θα φθάσει στα όριά της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Φόβοι ότι η παραγωγή πετρελαίου θα φθάσει στα όριά της

To «ανανεωμένο στοίχημα» του ΟΠΕΚ, το οποίο προβλέπει αύξηση της παραγωγής με σκοπό να «τιθασεύσει» τις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να χαθεί καθώς η πίεση στην παγκόσμια τροφοδοσία σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα στα όριά της.

Σε έκθεση που δημοσιεύει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), τονίζεται ότι «ο μεγάλος αριθμός των διακοπών στην παραγωγή μας θυμίζει την πίεση που υπάρχει στην παγκόσμια προμήθεια. Αυτό το θέμα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπ’ όψιν η αυξανόμενη παραγωγή από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας. Και όσο καλοδεχούμενο και αν είναι αυτό, ωστόσο, είναι εις βάρος της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας και θα μπορούσε να την φθάσει στα όριά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός την Πέμπτη.

«Αυτό το στοιχείο ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει», προσθέτει ο οργανισμός. Όπως εξηγεί, όταν η παραγωγική δυνατότητα είναι υψηλή απορροφά τους κραδασμούς της ενεργειακής αγοράς. Αλλά κατά τους τελευταίους μήνες αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των διαταραχών στην παραγωγή της Βενεζουέλας, της Λιβύης και του Καναδά.

Στον απόηχο των επιφυλάξεων που εξέφρασε ο ΙΕΑ, το πετρέλαιο καταγράφει ράλι την Πέμπτη με το brent να κατέγραφε άνοδο στα 1,66 δολάρια ή πάνω από 2,2% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι ενώ λίγο αργότερα σημείωσε πτώση στα 74,80 δολάρια. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο κατά 50 σεντς στα 70,88 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider