Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να «κάτσει» στα 60 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να «κάτσει» στα 60 δολάρια

Οι ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για χαλάρωση των μέτρων περιστολής της παραγωγής μπορεί να οδηγούν σε πτώση της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο πενθήμερο με κάποιους διεθνείς αναλυτές να θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να «κάτσει» κοντά στα 60 δολάρια του βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί στις 22 Ιουνίου κατά τη συνάντηση των μελών του καρτέλ στη Βιέννη. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει ουσιαστικά μια αναθεώρηση της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στο τέλος του 2016 για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως με σκοπό να μειωθεί η πλεονάζουσα ποσότητα στην αγορά και να δοθεί ώθηση στην τιμή του η οποία είχε πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Δεδομένου ότι το πετρέλαιο πλησίασε πριν από μερικές ημέρες τα 80 δολάρια και παρέμεινε σταθερά κοντά στα 75 δολάρια για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα είναι λογικό κάποιες χώρες του καρτέλ να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής θεωρώντας ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Αυτό έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν λογικό να επέλθει εξισορρόπηση στην αγορά.

Ωστόσο, αρκετοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι όπως ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία για περιστολή της παραγωγής άλλο τόσο δύσκολο μπορεί να είναι να επέλθει συμφωνία και για αύξηση της παραγωγής καθώς στον ΟΠΕΚ υπάγονται κράτη τα οποία μπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν πολύ διαφορετική πολιτική.

Επομένως, η συνάντηση των μελών του καρτέλ τον επόμενο μήνα στη Βιέννη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ακόμη και αν αυξηθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια η μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και ο αποκλεισμός των εξαγωγών του Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικός παράγοντας στις προσπάθειες αύξησης της παραγωγής.

Κατά το τελευταίο τετραήμερο οι τιμές του αργού σημείωσαν πτώση σχεδόν 10% και πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και τέσσερις μήνες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανακοινώσεις της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής αλλά όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές μιλώντας στο oilprice.com η τελική απόφαση για κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά σύνθετη υπόθεση.

«Ανέκαθεν οι ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων περιστολής της παραγωγής ήταν κάτι που προκαλούσε σύγχυση», ανέφερε ο Ole Sloth Hansen, στέλεχος της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.

Μετά το peak της τιμής στα 115 δολάρια το 2011 και τη διακύμανση της τιμής μεταξύ 75 και 115 δολαρίων επί 30 μήνες μια παρόμοια διακύμανση θα μπορούσε να προκύψει και τώρα μεταξύ 70 και 50 δολαρίων το βαρέλι με την «μπίλια να κάθεται» στα 60 δολάρια, μια τιμή επιθυμητή από τη Ρωσία. «Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτά τα επίπεδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα προβλήματα για τους καταναλωτές ενώ δεν θα ήταν ευνοϊκή ούτε για τους παραγωγούς», εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider