Στα 40 δολάρια το πετρέλαιο αν ναυαγήσει η σύνοδος στο Αλγέρι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 40 δολάρια το πετρέλαιο αν ναυαγήσει η σύνοδος στο Αλγέρι

«Βουτιά» στα 40 δολάρια το βαρέλι –ή και χαμηλότερα– θα κάνει το πετρέλαιο εάν οι χώρες του OPEC φύγουν σήμερα από το Αλγέρι με άδεια τα χέρια, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι υπουργοί Ενέργειας των πετρελαϊκών κρατών (εντός και εκτός OPEC) θα συναντηθούν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας με στόχο να βάλουν «ταβάνι» στην παραγωγή του πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

«Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το πώς θα περάσουν το μήνυμα. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε κάποια σημαντική συμφωνία, αλλά μπορούν να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή έως τις 30 Νοεμβρίου [που είναι η επόμενη τυπική σύνοδος στη Βιέννη]”, σχολιάζει στο CNBC η Helima Croft από την RBC Capital Markets. «Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ανακοινώσουν ότι έχουν συμφωνήσει στους βασικούς άξονες και επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent ενισχυόταν ελαφρώς κατά 0,30% στα 46,11 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αργό WTI ανερχόταν στα 44,74 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένο 0,16%. Σημαντικό ρόλο στην ώθηση αυτή έχουν παίξει τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ που παρουσίασαν αιφνιδιαστική πτώση. Βασικός καταλύτης της τιμής, βέβαια, είναι η έκβαση των σημερινών συναντήσεων στην Αλγερία.

Πάντως, δύο βασικοί συνομιλητές –Ιράν και Σαουδική Αραβία– δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ληφθούν αποφάσεις», ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του Khalid al-Falih δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν αναμένει κάποια συμφωνία από την τελευταία ημέρα διαβουλεύσεων στην Αλγερία.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι δεν περιμένουμε να βγει κάτι από τη σημερινή σύνοδο και τα σχόλια του Zanganeh επιβεβαιώνουν το σενάριο ότι οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν φρένο στην παραγωγή τους, στην παρούσα φάση», υποστηρίζει η Michael Cohen, αναλύτρια ενέργειας της Barclays.

Η ίδια πιστεύει ότι η Τεχεράνη θα «τραβήξει το σχοινί» στις συνομιλίες και δεν αποκλείεται η στάση αυτή να παρεξηγηθεί από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οδηγώντας τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο John Kilduff της Again Capital. «Ίσως επιχειρήσουν να παρατείνουν την αγωνία μέχρι τη σύνοδο του Νοεμβρίου, υποσχόμενη μια συμφωνία στο μέλλον», εξηγεί. «Μια τέτοια υπόσχεση θα στηρίξει στην αγορά, αλλά η γνώμη μου είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση θα επιφέρει κόπωση», καταλήγει.

Ο Cohen, πάντως, εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο –για το τέταρτο τρίμηνο– η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί στα 52 δολαρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs, από την άλλη, μείωσε τις προβλέψεις της στα 43 δολάρια, από 50 δολάρια το βαρέλι που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της για το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider