H μαύρη τρύπα του πετρελαίου «ρουφάει» τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H μαύρη τρύπα του πετρελαίου «ρουφάει» τις αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 βυθίστηκαν την Τετάρτη τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη νέα υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι απώλειες έχουν διευρυνθεί στα επίπεδα του 6%, βυθίζοντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 530 μονάδες. Στις 5.00 μ.μ., ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 11,7%, ενώ όγκος των συναλλαγών κυμαινόταν στα 73,22 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές κάνουν λόγω για «αναμενόμενη εξέλιξη» και αποσαφηνίζουν πως τόσο η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς όσο και οι πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με το ασφαλιστικό πυροδοτούν την ανασφάλεια. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εκτιμούν πως η τριήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός δεν θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό και πως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «στραβοπατήματος», ειδικά όταν το ακροατήριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι fund managers.

Συνεχιστής της πτώσης η Wall Street

Στο «κόκκινο» άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Wall Street, κινούμενη στην καθοδική τροχιά που χάραξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι ευρωαγορές.

Τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 250 μονάδων (1,74%) στις 15.737,98 μονάδες, ο S&P 500 1,83% υποχωρεί στις 1.846,86 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ ξεπερνά σε πτώση το 2% στις 4.385,05 μονάδες.

Σε πτώση βρίσκεται και σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο διέσπασε ξανά το φράγμα των 28 δολαρίων υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

«Προφανώς κινούμαστε σε ένα περιβάλλον όπου το κλίμα δεν είναι θετικό για τίτλους υψηλού κινδύνου, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για πίεση. Ήδη, οι πιέσεις που ασκούνται από την πτώση του πετρελαίου έχουν δώσει το σύνθημα για νέα πτώση στα χρηματιστήρια», σχολιάζει ο Mark Luschini, επικεφαλής οικονομολόγος της Janney Montgomery Scott.

Πτώση άνω του 2% στις ευρωαγορές

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι απώλειες έχουν ελαφρώς περιοριστεί σε σύγκριση με το άνοιγμα. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρούσε κατά 2,80% στις 5.711,97μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατά 2,36% στις 4.145,75μονάδες, ενώ πτώση 2,36% σημείωνε και ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 9.436,03μονάδες.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι «το πιο βαθύ σκοτάδι πριν αυγή», εκτιμώντας ότι υπάρχει πλέον σημαντικό έδαφος για διόρθωση, παρά το έντονο αμυντικό (bearish) κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις αποδίδονται από τους χρηματιστές στην ακραία αποστροφή στον κίνδυνο σε συνδυασμό με την έντονη μεταβλητότητα λόγω της υποχώρησης στις τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου. «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για τους 2-3 μήνες που ακολουθούν, αν και δεν βλέπω ένα σενάριο τύπου 2008», σχολιάζει στο Reuters οAndreas Clenow από την ACIES Asset Management.

Το σύνθημα της πτώσεις έδωσε η Ασία

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, λυγίζοντας υπό το βάρος του φτηνού πετρελαίου και του ακριβού γεν.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei σημείωσε «βουτιά» 3,1% στις 18.920,8 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14,5 μηνών κλείνοντας. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,7% στις 18.920,8 μονάδες, σε χαμηλό 3,5 ετών, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite στη Σαγκάη κατέγραψε απώλειες 1% .

Οι απώλειες διευρύνονται στις αγορές λόγω των ισχυρών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αύξηση της πλεονάζουσας προσφοράς πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν, καθώς και της ανατίμησης του γεν ως ασφαλές καταφύγιο στο οποίο καταφεύγουν οι επενδυτές σε καιρούς έντονης αβεβαιότητας.

«Όπως βλέπουμε, δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένας καταλύτης που θα αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά», σχολιάζει στο MarketWatch η Ayako Sera από την ιαπωνική Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider