Bloomberg: Πώς η ελληνική κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Πώς η ελληνική κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί η Ελλάδα να αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού ομολόγου της έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τα μεγέθη της ίδιας της χώρας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η μεγάλη πτώση στην τιμή στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω αναζωπύρωσης των σεναρίων περί Grexit τις τελευταίες εβδομάδες, κινδυνεύει να επηρεάσει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπως η αγορά εταιρικών ομολόγων, προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Η Ελλάδα επέστρεψε στα ραντάρ των επενδυτών λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες κυβέρνησης – δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτούν οι αποδόσεις άνω του 7,5% την Πέμπτη, έναντι 6,5% που ήταν στις 25 Ιανουαρίου, και ταυτόχρονα οι τιμές των τίτλων να βυθιστούν.

Η διαφορά στις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό (bund), γνωστή ως spread, θεωρείται δείκτης της διάθεσης ανάληψης κινδύνων στις πιστωτικές αγορές. Σήμερα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου είναι μόλις 0,52%.

Η εκτίναξη στο spread του 10ετούς ομολόγου στη χώρα όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σημειώνει το Bloomberg, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη του ευρώ, ακόμη και εάν ο υψηλός κίνδυνος χώρας κρατά τους επενδυτές μακριά από το ελληνικό χρέος λόγω του έντονου ρίσκου.

Εάν η πολεμική της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος συνεχιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, η συσχέτιση μεταξύ του spread των ελληνικών ομολόγων και της ευρωπαϊκής αγοράς εταιρικού χρέους θα αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που υποδηλώνει πόσο σοβαρή μπορεί να αποδειχθεί η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για το σύνολο της Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider