Έσπασε το πτωτικό σπιράλ αλλά δεν έπεισε το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασε το πτωτικό σπιράλ αλλά δεν έπεισε το Χρηματιστήριο
Δεν έπεισε τους φοβισμένους το ΧΑ. Χαμηλές πτήσεις για τράπεζες. Αντίδραση από blue chips.

Αντίδραση μεν, αλλά που δεν έπεισε ακόμη τους φοβισμένους και τους πλέον δύσπιστους να τοποθετηθούν στην αγορά, διατηρώντας μια στάση αναμονής.

Αυτό οφείλεται στο φόβο εγκλωβισμού από τους επενδυτές του retail, που προχωρούσαν ωστόσο σε μαζικές ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες ημέρες έως και εβδομάδες, αφήνοντας τους πιθανώς στον άσσο η αγορά από σήμερα. Συνεπώς, όσοι περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση είτε θα αναμείνουν αρκετά πλέον είτε θα αναγκαστούν να κυνηγήσουν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το βασικό ωστόσο σημείο που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις προηγούμενες ημέρες, είναι πως μεγάλη μερίδα Ελλήνων επενδυτών που τοποθετούνται στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ είναι επενδυτικά αναλφάβητοι. Η ρηχή εγχώρια αγορά απέδειξε επίσης γιατί μάλλον σωστά η JP Morgan προ εβδομάδων είχε τονίσει πως θα πρέπει να παραμείνει στο γκρουπ των αναδυόμενων.

Τα χαρακτηριστικά τζόγου και οι άτσαλες κινήσεις, δεν αρμόζουν σε μια ανεπτυγμένη αγορά, όταν στο πρώτο γύρισμα, όλες οι μετοχές του 25αρη κοκκινίζουν σε χρόνο dt, χωρίς καμία διαφοροποίηση, είτε κλαδική, είτε οτιδήποτε. Ακόμη και οι πιο αμυντικές μετοχές βρέθηκαν χθες στο κόκκινο. Η κίνηση προς τις 1.350 μονάδες χτύπησε ως «καμπανάκι» στους long και στα μεγάλα χέρια που δε άφησαν την ευκαιρία να χαθεί, καθώς σε πολλές μετοχές είχαν δημιουργηθεί άκρως ελκυστικά σημεία εισόδου. Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν πως η ζώνη πέριξ των 1.350 μονάδων αποτελεί ισχυρό οχυρό των long που μπορεί να φέρει μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

Καλό λοιπόν το νέο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς που υιοθετείται αλλά μήπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αρχίζουν να χτίζουν μια νέα επενδυτική κουλτούρα υιοθετώντας νέες πρακτικές αναβαθμίζοντας το χαμηλό επίπεδο των μικροεπενδυτών που τοποθετούνται σε μια αγορά. Και αυτό δεν αφορά στο πλαίσιο διόρθωσης των τελευταίων ημερών, αλλά στο πως Έλληνες επενδυτές πετάνε λυσσαλέα μετοχές από το παραθυρό και στο πόσο εύκολα χειραγωγούνται από μέσα ενημέρωσης ως προς επικείμενα ντιλς κτλ. Στο πως επίσης δε μπορούν να διαχειριστούν μια υψηλή μεταβλητότητα, έναν ανοδικό κύκλο με ενδιάμεσες μεταπτώσεις και συνεχίζουν να «τζογάρουν» στην αγορά παραγώγων - κυρίως οι «αεριτζήδες» - με πολύ ηψηλή μόχλευση, όπου οι χρηματιστηριακές όντας πιο έξυπνες και με μεγαλύτερη ορατότητα από τους ίδιους, στο οποιοδήποτε γύρισμα (ανοδικό, πτωτικό) τους «γδέρνουν» κυριολεκτικά. Φυσικά, οι «αεριτζήδες» υπό το πρίσμα ότι δεν έχουν το cash που απαιτείται μπορούν να βουλιάξουν οποιαδήποτε μετοχή του 25άρη που έχει ρευστότητα. Μπορεί δηλαδή να έχει «αέρα» σε small caps και να βάζει το roll σε μετοχές του 25άρη, κάτι που είναι εντελώς αστείο για μια αγορά που θέλει να περάσει στις developed.

Προφανώς οι ξένοι και θεσμικοί παραμένουν στη γωνία και αγοράζουν άκοπα ότι μετοχές επιθυμούν χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν και αυτό οφείλεται δυστυχώς στην επενδυτική νοοτροπία των Ελλήνων, που αντί να δουν το ΧΑ και οποιαδήποτε αγορά ως επένδυση, το βλέπουν ως τζόγο και «αρπαχτή». Να κερδίσουν κάτι για λίγες μέρες ή εβδομάδες και να βγουν. Αυτούς λοιπόν έρχεται να «κάψει» και να εγκλωβίσει το ΧΑ και κάθε αγορά, γιατί οι άλλοι, οι έξυπνοι απλώς περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, βλέποντας την αγορά σε πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, το re-rating συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τις τράπεζες να αναβαθμίζονται χθες από τη Goldman Sachs, ενώ άλλη μία θετική έκθεση με αύξηση της τιμής στόχου στα 49 ευρώ για τη Mytilineos προέκυψε σήμερα από την Optima.

Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών που δεν διολίσθησε τις προηγούμενες ημέρες όπως το ΧΑ, υπεραπέδωσε σήμερα, υπενθυμίζοντας το ρητό πως το ΧΑ βουλιάζει σε μια απλή διόρθωση των ξένων και υποαποδίδει στην άνοδο των διεθνών αγορών. Στο μέτωπο παρωδία που στήθηκε μεταξύ Ιράν-Ισραήλ κάποιοι συνεχίζουν να σπέρνουν το φόβο για μεγαλύτερη κλιμάκωση, εξού και το μεγάλο μέρος του ξεπουλήματος που ήρθε και στη βάση αυτού. Από την άλλη, βέβαια το πετρέλαιο συνεχίζει να υποχωρεί καταγράφοντας πτώση άνω του 1% σήμερα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έσπασε ένα τετραήμερο αρνητικό σερί (απώλειες κοντά στο 4,5%) και κατέγραψε ήπια άνοδο 0,6% στις 1.365,48 μοναδες, με τον τζίρο να παραμένει υψηλός ξεπερνώντας τα 125 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 3.311,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε καταγράφοντας άνοδο 0,22% στις 1.163,93 μονάδες.

Στις τράπεζες στις δημοπρασίες παρότι η ΕΤΕ βρέθηκε στα 7,10 ευρώ, έκλεισε με πτώση 0,25% στα 7,048 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,11%. Κέρδη 1,15% για την Alpha στα 1,5335 ευρώ, με την την Πειραιώς στο 0,48% και τα 3,738 ευρώ.

Παράλληλα, ενώ η μετοχή της Mytilineos έφτασε μέχρι τα 36,12 ευρώ σήμερα, εν συνεχεία και μέχρι τις δημοπρασίες υποχώρησε προς τα 35,62 ευρώ, με συνεχείς πωλήσεις ξανά σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης, (αντίστοιχες αστειότητες γίνονται και στις τράπεζες από τα desk των παραγώγων) μοτίβο που επαναλαμβάνεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Η μετοχή συνεχίζει σε μια στενή ζώνη συσσώρευσης μαζεύοντας πολύ δύναμη, που είτε θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο ράλι είτε σε μια διόρθωση. Θα φανεί μάλλον αύριο και τις επόμενες ημέρες, με χρηματιστηριακές πηγές να κλείνουν προς το πρώτο, δηλαδή προς ένα ισχυρό ράλι προς τα υψηλά της μετοχής. Σήμερα έκλεισε πάντως με άνοδο 0,74% στα 35,62 ευρώ και με τζίρο 12,28 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής των δύο τελευταίων μηνών ωστόσο είναι η μετοχή της Optima που έσπασε τα κοντέρ και σήμερα με κέρδη 1,84% στα 9,98 ευρώ και τζίρο 1,41 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 34,84%.

Παράλληλα, άνοδο που ξεπέρασε το 2% κατέγραψε η ΕΕΕ (2,04%) στα 27,96 ευρώ, η ΟΤΟΕΛ (2,65%) και η ΕΥΔΑΠ (2,03%). Σημαντική επάνοδο για την ΒΙΟ (1,73%), την ΕΛΧΑ (1,91%) και τη Cenergy (2,05%), ενώ κέρδη 1,16% κατέγραψε η ΜΟΗ. Θετικό πρόσημο για ΔΕΗ (0,18%), ΔΑΑ (0,76%), ΕΛΠΕ (0,68%) και Τιτάν (0,19%).

Μεταβλητότητα και ήπιο profit taking για ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ενώ σταθερή παρέμεινε η Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Το «άγγιγμα του Μίδα» στη Mytilineos - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 49 ευρώ

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Γιατί βλέπει νέο ράλι

Eurobank Equities: Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Mytilineos - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 48,40 - Στις κορυφαίες επιλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider