Σε ιστορικό υψηλό το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα - Ράλι και για νικέλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό υψηλό το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα - Ράλι και για νικέλιο
Το αλουμίνιο σημειώνει άλμα έως και 9,4%, πάνω από τα 2.700 δολάρια ο τόνος, στην μεγαλύτερη άνοδό του από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987.

Το αλουμίνιο σκαρφάλωσε σε ρεκόρ όλων των εποχών την Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι traders άρχισαν μαζικές αγορές μετά την απαγόρευση των νέων εμπορικών συναλλαγών μετάλλων ρωσικής προέλευσης που επέβαλαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, το αλουμίνιο σημειώνει άλμα έως και 9,4%, πάνω από τα 2.700 δολάρια ο τόνος, στην μεγαλύτερη άνοδό του από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987, ενώ το νικέλιο ενισχύεται έως και 8,8%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο χαλκός, πιο ρευστός και καθοδηγούμενος από την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πιο υποτονικός.

Οι περιορισμοί σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα -με στόχο να μειωθεί η ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή- είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά εισάγουν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέοι περιορισμοί αποτρέπουν οποιαδήποτε εμπορία αλουμινίου, νικελίου και χαλκού από τη Μόσχα, μετά το Σάββατο. Στόχος της G7 από τον Φεβρουάριο με τους περιορισμούς σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα -είναι να μειωθεί η ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά εισάγονται σημαντικές αβεβαιότητες στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι νέες απαγορεύσεις μας, σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα έσοδα που μπορεί να κερδίσει η Ρωσία για να συνεχίσει τον βάναυσο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Alcoa επιδίδεται σε ράλι 4,5%.

«Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αντίκτυπος είναι θετικός για τις σταθερές τιμές πρωτογενούς αλουμινίου, χαλκού και νικελίου που διαπραγματεύονται στο LME» υπογράμμισε μια ομάδα αναλυτών μετάλλων στη Citigroup, με επικεφαλής τον Τομ Μαλκουίν. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα αποσκοπούν (και θα) οδηγήσουν σε βαθύτερες επιπτώσεις στη νέα ρωσική παραγωγή μετάλλων σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τιμές, περιορίζοντας τις επιλογές για την πώληση» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Βυθίστηκαν οι πωλήσεις smartphones το α' τρίμηνο - Επανήλθε στην κορυφή η Samsung

Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Τιμητική Διάκριση στο ετήσιο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm

Eurobank Equities: Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Mytilineos - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 48,40 - Στις κορυφαίες επιλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider