Αγορές: Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου - Τι αναμένεται για πετρέλαιο, μετοχές, δολάριο, χρυσό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορές: Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου - Τι αναμένεται για πετρέλαιο, μετοχές, δολάριο, χρυσό
Προβλέψεις αναλυτών για τιμές πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών. Πως κινήθηκαν οι αγορές στη Μέση Ανατολή. Η αβεβαιότητα θα συνοδεύει τις αγορές το επόμενο διάστημα.

Σε "ισορροπία τρόμου" θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές, όταν θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τον κίνδυνο αντιποίνων στο νέο "κύκλο σύγκρουσης" που άνοιξε μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, παρότι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση τείνει προς εκτόνωση και ήταν εν τη γενέσει της "ελεγχόμενη".

Το μεγάλη ερώτημα εφεξής είναι πως θα ξεδιπλωθεί αυτή η "λεπτή ισορροπία κινδύνων" με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζεται τροφοδοτώντας γεωπολιτικές εκρήξεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου με σημείο αιχμής το πετρέλαιο, που "βάζει φωτιές" στην παγκόσμια οικονομία. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, την ώρα που η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την πρώτη επιτοκιακή της μείωση τον Ιούνιο, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός βαίνει σταθερά μειούμενος και η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιμέτωπη με επίμονα υψηλές τιμές, κινδυνεύει να μεταθέσει την πρώτη της κίνηση για το Σεπτέμβριο. Τη στιγμή επίσης που οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επ΄ουδενί δεν θέλει υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης, καθότι έχει βασίσει την προεκλογική της εκστρατεία στη μείωση της ακρίβειας. Η Μέση Ανατολή όμως εκπέμπει άλλα μηνύματα...

Το βλέμμα στην αγορά πετρελαίου

Μόνο ο φόβος και η αβεβαιότητα που απορρέουν από τις εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς θα συνεχίσουν να πυροδοτούν έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα. Ειδικά τώρα που μπήκε στο "παιχνίδι" και η Τεχεράνη, η νευρικότητα θα "χτυπά κόκκινο" ανά πάσα στιγμή, όπως φάνηκε και από το σχετικό δείκτη μεταβλητότητας της Wall Street ο οποίος την Παρασκευή άγγιξε υψηλά πολλών μηνών. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και βλέπουν τους επενδυτές να προσφεύγουν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, στον χρυσό και στο δολάριο, με νέο γύρο ρευστοποιήσεων στις μετοχές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε επίπεδα "υπεραγορασμένα". Ωστόσο, οι σημερινές συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, μετά την επίθεση του Ιράν με drones στο Ισραήλ, έδειξαν ότι οι απώλειες καλύφθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους και ότι οι αντιδράσεις ήταν αρκετά συγκρατημένες.

Παρότι η διένεξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την παραγωγή πετρελαίου, οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες της Υεμένης, τους Χούθι, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή ναυσιπλοοία και στο διεθνές εμπόριο. Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι traders είναι μία γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή που θα διέκοπτε τη διέλευση των τάνκερ από την περιοχή του Περσικού Κόλπου μέσω των Στενών του Ορμούζ, από όπου περνάει καθημερινά το ένα-πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Είναι φυσικό λοιπόν, το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στο πως θα ανοίξει αύριο Δευτέρα η αγορά πετρελαίου, καθότι η τιμή brent έχει ενισχυθεί 20% από τις αρχές του έτους έως σήμερα και την Παρασκευή ξεπέρασε τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Οι περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Ιράν θα καθορίσουν την ένταση των κινήσεων στις αγορές. "Η φυσική αντίδραση των επενδυτών σε τέτοιες περιστάσεις είναι η στροφή σε ασφαλή ενεργητικά. Οι αντιδράσεις θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ισραήλ. Εάν το Τελ Αβίβ δεν συνεχίσει, τότε ενδεχομένως να δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία για αγορά ριψοκίνδυνου ενεργητικού στα χαμηλά", σημειώνει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Wealth. Πάντως, υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που θεωρούν ότι οι αγορές μετοχών θα επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα στο γεωπολιτικό παράγοντα παρά στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ή στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Ήδη, οι ανησυχίες αυτές είχαν εν μέρει αποτυπωθεί στις διεθνείς αγορές. Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 γνώρισε την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από πέρυσι τον Οκτώβριο τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις, στην προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού. Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές εξετάζουν τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων από υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Ενώ τα κρατικά ομόλογα τείνουν να ευνοούνται σε περιπτώσεις έντονης αβεβαιότητας, η απειλή να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει το καθεστώς της ασφάλειάς τους. Επίσης, ο χρυσός ενισχύεται φέτος 13% καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τα 1.400 δολάρια η ουγκιά, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο ενισχύθηκε 1,3% την προηγούμενη εβδομάδα, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη του 2022.

To bitcoin σημείωσε βουτιά 9% μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, στη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, για να ανακάμψει σήμερα Κυριακή κοντά στα 64.000 δολάρια, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές "απορρόφησαν" την προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές στη Μέση Ανατολή

Οι μετοχές σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ παρουσίασαν μέτριες απώλειες εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, ενώ το νόμισμα του Ιράν βούλιαξε ενδοσυνεδριακά σήμερα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά, για να καλύψει εν συνεχεία μέρος των απωλειών. "Οι αγορές στη Μέση Ανατολή άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά τις επιθέσεις του Ιράν, που αποτέλεσε ελεγχόμενη πράξη αντιποίνων παρά προσπάθεια κλιμάκωσης", εκτιμά ο Εμρ Άκακμαν, κορυφαίος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της αγοράς είναι πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές πετρελαίου και ενέργειας, επηρεάζοντας εν δυνάμει την παγκόσμια προοπτική του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider