Wall Street: Γεωπολιτική και τράπεζες έφεραν το sell-off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Γεωπολιτική και τράπεζες έφεραν το sell-off
Δεν άντεξε η ψυχολογία των επενδυτών τα απανωτά χτυπήματα από την ένταση της Μέσης Ανατολής που ολοένα και μεγαλώνει αλλά και την ανησυχία πως η Fed δεν βιάζεται ιδιαίτερα να μειώσει τα επιτόκια.

Δεν άντεξε η ψυχολογία των επενδυτών τα απανωτά χτυπήματα από την ένταση της Μέσης Ανατολής που ολοένα και μεγαλώνει αλλά και την ανησυχία πως η Fed δεν βιάζεται ιδιαίτερα να μειώσει τα επιτόκια από την στιγμή που ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street στο sell-off. Επίσης, η ευρεία πτώση των μετοχών των μεγάλων τραπεζών πρόσθεσε το δικό της «κατακόκκινο» κερασάκι.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε 475 μονάδες ή 1,24% στις 37,983 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στο -1,46% και στις 5,123 μονάδες ενώ ο Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 1,62% στις 16, 175 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο Dow έφτασε να υποχωρεί έως και 582 μονάδες, ή 1,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε έως και 1,75%. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P 500 και ο Dow υποχωρούν κατά 1,56% και 23,7%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq 0,5%. Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα του Dow από τον Μάρτιο του 2023.

Στα ταμπλό, πτώση 6,47% σημείωσε η μετοχή της JP Morgan Chase παρά την ανακοίνωση της για κέρδη αλλά και έσοδα υψηλότερα από τις προβλέψεις. ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί». Πρόσθεσε ότι «Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε σε εγρήγορση για μια σειρά από σημαντικές αβεβαιότητες».

Αντίστοιχα, με απώλειες 0,39% κινήθηκε η μετοχή της Wells Fargo στον απόηχο της ανακοίνωσής της για πτώση των καθαρών εσόδων κατά 8%. Στον αντίποδα, η Citi Group αφού διαμόρφωσε κέρδη στα 21,1 δισ. δολάρια βλέπει τη μετοχή της να ανεβαίνει άνω του 2%.

Aπώλειες 2,87% κατέγραψε και η μετοχή της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, παρά το γεγονός πως τα συνολικά assets που διαχειρίζεται στη λήξη του α' τριμήνου του 2024, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ανάκαμψη στις παγκόσμιες αγορές μετοχών ενίσχυσε τις προμήθειες της εταιρείας, εκτοξεύοντας τα κέρδη της κατά 15% σε ετήσια βάση.

Στο μέτωπο των «μάκρο», το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, ασκώντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1%. Το κόστος των εισαγωγών είχε κινηθεί σταθερά χαμηλότερα στο τέλος του 2022 και το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η εβδομάδα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έστειλε το χρυσό σε ιστορικό υψηλό

Πετρέλαιο: Κέρδη 1% την Παρασκευή, απώλειες σε εβδομαδιαία βάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider