Απώλειες για την στερλίνα μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες για την στερλίνα μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Η στερλίνα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν την Τετάρτη, μετά την έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν στο χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.

Η στερλίνα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν την Τετάρτη, μετά την έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν σε ιστορικό χαμηλό - το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών-, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί σύντομα να ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Οι αποδόσεις του -ευαίσθητου- στη νομισματική πολιτική 2ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά 5,2 μονάδες στο 4,24%, κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,27 δολάρια.

Το βρετανικό νόμισμα έφτασε σε υψηλό οκτώ μηνών πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, κοντά στα 1,29 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η βρετανική οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πίστευαν πολλοί παρατηρητές, αλλά και ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται αμετάβλητος.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας (ΒοΕ) αναμένεται ευρέως να αφήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3,4% έως τον Φεβρουάριο και κατά 4% τον Ιανουάριο. Αυτή ήταν η ασθενέστερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, κάτι που οδήγησε τους διαπραγματευτές να ενισχύσουν τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο.

Η Danni Hewson, επικεφαλής οικονομική αναλύτρια στην AJ Bell, ανέφερε: «Ένα πολύ πιο διαχειρίσιμο 3,4%, καλύτερο από ότι αναμενόταν, έχει ήδη επηρεάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για το πόσες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να προωθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι το τέλος του έτους».

Την παραπάνω άποψη επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής κεφαλαιαγορών EMEA της Validus Risk Management, Marc Cogliatti, λέγοντας ότι: «Το ποσοστό πληθωρισμού ήταν κάτω από τις προβλέψεις της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας, άρα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να έχει πιο χαλαρή στάση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 3,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Η Βρετανία επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός σπρώχνει την Wall Street μακριά από τα ρεκόρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider