Εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για το πετρέλαιο - Σε υψηλό σχεδόν 3,5 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για το πετρέλαιο - Σε υψηλό σχεδόν 3,5 μηνών
Mε κέρδος έκλεισε η βδομάδα για το πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο την Παρασκευή σημείωσαν άνοδο για την εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδo που έχει φτάσει ο «μαύρος χρυσός» από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισκίασε τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις θολές προοπτικές της ζήτησης αργού για το έτος.

Το αμερικανικό αργό WTI για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,16 δολάρια ή 1,5%, για να διαμορφωθεί στα 79,19 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα το WTI κατέγραψε εβδομαδιαίο κέρδος 3,1%.

Το αργό πετρελαίου Brent για παράδοση Απριλίου σκαρφάλωσε 61 σεντς ή 0,7% στα 83,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές έκλεισαν 1,6% υψηλότερα για την εβδομάδα και κατέγραψαν το υψηλότερο φινάλε από τις 26 Ιανουαρίου. Η βενζίνη Μαρτίου έχασε 0,8% στα 2,24 δολάρια το γαλόνι, διαμορφώνοντας σχεδόν 0,2% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης Μαρτίου έχασε 0,6% στα 2,81 δολάρια το γαλόνι, για εβδομαδιαίες απώλειες 5,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,61 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, αφού έκλεισε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Διαμορφώθηκε 12,9% χαμηλότερα για την εβδομάδα. «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σου δίνει την αίσθηση ότι ρίχνουν τα ζάρια περιμένοντας ότι κάτι θα συμβεί» σχολίασε ο Bob Yawger, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Mizuho America.

Οι εντάσεις αυξάνονται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αυξάνοντας για άλλη μια φορά τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακωθεί . Το Ισραήλ βομβάρδισε τον νότιο Λίβανο την Τετάρτη σε αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή πολιτοφυλακή που έχει συμμαχήσει με το Ιράν, έχει ορκιστεί να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ. Το Ισραήλ υπόσχεται επίσης να συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα μέχρι τη νότια πόλη Ράφα, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με την πόλη.

Η αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα κατάφερε κι απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς και τις θολές προοπτικές ζήτησης για το έτος. Τον Ιανουάριο οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Ο πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών , σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο επίμονος πληθωρισμός έχει μειώσει τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τη ζήτηση αργού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο θάνατος του Ναβάλνι «έριξε» το ρούβλι

«Πράσινο 3x3» για τις ευρωαγορές

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider