«Καταπράσινο» το 2023 για την Wall Street: Θρίαμβος για Nasdaq με εκτόξευση 43% - Ισχυρά κέρδη για Dow Jones και S&P 500

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καταπράσινο» το 2023 για την Wall Street: Θρίαμβος για Nasdaq με εκτόξευση 43% - Ισχυρά κέρδη για Dow Jones και S&P 500
Ισχυρή χρηματιστηριακή χρονιά το 2023 για την Wall Street και 9η διαδοχική εβδομάδα κερδών. Η καλύτερη ετήσια επίδοση για τον Nasdaq από το 2003 με εκτίναξη 43%. Φλέρταρε με νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 που είχε άνοδο +24,4% στο έτος - Στο +13,7% ο Dow Jones φέτος.

To 2023 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως κερδοφόρο έτος για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, παρά το γεγονός πως η τρέχουσα χρονιά με τον κολλώδη πληθωρισμό, τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων και τις χρεοκοπίες τραπεζών φάνταζε... δύσκολη για τις μετοχές. Πλέον, οι επενδυτές ατενίζουν με αισιοδοξία το 2024 και προσβλέπουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed, μετά και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την Παρασκευή, στην τελευταία υποτονική συνεδρίαση του έτους ο S&P 500 χρειαζόταν άνοδο 0,5% για να πετύχει νέο ιστορικό υψηλό, ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ορόσημο των 4.796,56 μονάδων που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 24,4%, ο Dow Jones έκανε ράλι 13,7% ενώ ο Nasdaq αναδείχθηκε κυρίαρχος με τεράστια κέρδη 43,6%, στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2003. Παράλληλα, όλοι οι δείκτες ολοκλήρωσαν την ένατη διαδοχική νικηφόρα εβδομάδα, με τον S&P να σημειώνει άνοδο 0,4%, στο μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2004, ενώ οι Dow και Nasdaq με +0,8% και +0,3%, αντίστοιχα, στο καλύτερο σερί τους από το 2019. Στα ταμπλό σήμερα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,05% στις 37.689 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,28% στις 4.769 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,56% στις 15.011 μονάδες.

Αναλόγως και το τρίμηνο ήταν κερδοφόρο, χάρη κυρίως στις πολύ ισχυρές επιδόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 11,7% για το τρίμηνο, που είναι και η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση του εδώ και τρία χρόνια, με τον Νοέμβριο ειδικά να αποτελεί τον καλύτερο μήνα από τον Ιούλιο του 2022 με άλμα στο +14%. Αντιστοίχως και για τον Nasdaq ο Νοέμβριος και το +17% που αποκόμισε ήταν ο καλύτερος μήνας της χρονιάς. Σε επίπεδο μήνα, οι S&P 500, Dow και Nasdaq σημείωσαν άνοδο 4,42%, 4,84% και 5,52% αντίστοιχα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι S&P 500, Dow και Nasdaq κέρδισαν 0,32%, 0,81% και 0,12% αντίστοιχα.

Το ράλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2023 τροφοδότησε ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που έφερε μεγάλα κέρδη για τις μετοχές των "Magnificent 7" όπως η Nvidia και η Microsoft, οι οποίες ώθησαν τους δείκτες ακόμη υψηλότερα, παρά την γενικευμένη πτώση που έφεραν οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο κολλώδης πληθωρισμός.

Ο Ράιν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του Carson Group, επεσήμανε ότι τα κέρδη 10% τους τελευταίους δύο μήνες του έτους είναι ιστορικά ένα σημάδι ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για ράλι στα ταμπλό και το 2024. «Ένα μεγάλο ράλι στο τέλος της χρονιάς όπως αυτό δεν συνάδει με το τέλος μιας bull market. Συνήθως σημαίνει ότι μια ανοδική ορμή, θα συνεχιστεί και θα έχει διάρκεια», υπογράμμισε.

«Η ιδέα ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού το 2022-23 τροφοδοτεί το ράλι» τόνισε στο Bloomberg ο Μπράιαν Μπάρις της Cambiar Investors. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι νέα πράγματα θα προκαλέσουν ανησυχία στις αγορές, όπως οι εκλογές, οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της αμερικανικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε αίσθηση ότι ανεβαίνει εκ νέου ο πληθωρισμός. Για την ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά νέα και δεν υπάρχουν πολλοί πωλητές» πρόσθεσε.

«Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πριν από 363 ημέρες, αν έλεγα ότι πιστεύω ότι ο S&P θα σημειώσει κέρδη άνω του 20% το 2023, θα με λέγατε τρελό», εκτίμησε ο Όλιβερ Πούρσε, ανώτερος αντιπρόεδρος της Wealthspire Advisors, στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει σίγουρα λόγος να είμαστε ευχαριστημένοι φέτος και υπάρχει λόγος για αισιοδοξία ενόψει του 2024. Δεν υφίσταται πραγματικά καμία αιτία για το σημερινό μικρό sell-off. Δεν υπάρχουν ειδήσεις που να το δικαιολογούν. Θα το απέδιδα σε αλλαγές χαρτοφυλακίου της τελευταίας στιγμής και σε profit taking καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος» συμπλήρωσε.

«Η κεκτημένη ταχύτητα συνεχίστηκε έως τα τέλη του έτους, παρά το σημερινό αρνητικό κλείσιμο. Ο S&P 500 κινείται ανοδικά τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, γι΄ αυτό και δεν θα ξαφνιαστώ εάν δω αυτό το ρυθμό να μετριάζεται ελαφρώς», αναφέρει η Μόνα Μαχάτζαν, στρατηγική αναλύτρια της Edward Jones.

Wall Street: Το 2023 ήταν χρονιά που έστειλε «κουβά» όσους πίστευαν ότι έρχονται «αρκούδες» στις μετοχές

Όπως έγραψε το insider.gr νωρίτερα, σε όλη τη Wall Street, στα γραφεία των traders μετοχών και ομολόγων, σε μεγάλες εταιρείες... παντού, η διάθεση ήταν ζοφερή. Ήταν το τέλος του 2022 και όλοι, φαινόταν ότι σχεδίαζαν το παιχνίδι για την ύφεση που ήταν πεπεισμένοι ότι ερχόταν. Στη Morgan Stanley, ο Μάικ Γουίλσον, ο σχεδιαστής στρατηγικής για «bearish» τοπίο στις μετοχές, που θα γινόταν γρήγορα ο αγαπημένος της αγοράς, προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 επρόκειτο να πέσει. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα στην Bank of America, η Μέγκαν Σουίμπερ και οι συνάδελφοί της, έλεγαν στους πελάτες να προετοιμαστούν για μια βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου. Και στην Goldman Sachs, οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Kamakshya Trivedi, μιλούσαν για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομία εκεί τελικά επανέκαμψε από τα lockdown για τον Covid.

Συνδυασμένες, αυτές οι τρεις προσεγγίσεις – πώληση αμερικανικών μετοχών, αγορά ομολόγων, αγορά κινεζικών μετοχών – σχημάτισαν την κυρίαρχη άποψη στη Wall Street, στην οποία συναίνεσε η πλειοψηφία των επενδυτών. Όμως για άλλη μια φορά, η συναίνεση αποδείχθηκε λανθασμένη. Ό,τι επρόκειτο να ανέβει, κατέβηκε και ό,τι έπρεπε να κατέβει, ανέβηκε. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε περισσότερο από 20% και ο Nasdaq 100 εκτινάχθηκε πάνω από 50%, το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος από την εποχή της έκρηξης των εταιρειών dot-com.

Η ανατροπή που έλαβε τόπο, είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι οικονομικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν στην πανδημία -πρωτίστως η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, που τροφοδότησε τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό- εξακολουθούν να μπερδεύουν τους καλύτερους και λαμπρότερους στα οικονομικά και κατ' επέκταση τους κύκλους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και στο εξωτερικό.

«Ποτέ δεν είδα τη συναίνεση τόσο λανθασμένη όσο ήταν το 2023», δήλωσε ο Άντριου Πις, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Russell Investments, η οποία εποπτεύει περίπου 290 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. «Όταν κοιτάζω την πλευρά των πωλητών, βλέπω ότι κάηκαν όλοι». Η χρονιά ξεκίνησε με μια «έκρηξη». Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6% μόνο τον Ιανουάριο. Στα μέσα του έτους, ανέβηκε κατά 16% και στη συνέχεια, όταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε τις αχαλίνωτες εικασίες ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να αντιστρέφει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, το ράλι επιταχύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, ωθώντας τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από ένα υψηλό ρεκόρ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος ότι πλησιάζει μια ύφεση. Θα χτυπήσει το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών, και όταν συμβεί, τα ομόλογα θα ενισχυθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Πρώτη χρονιά απωλειών από το 2020 - «Βουτιά» άνω του 10%

Ανέκτησε την... λάμψη του ο χρυσός: «Έκρηξη» 13,3% φέτος - Η καλύτερη χρονιά από το 2020

Ευρωαγορές: Στο +12,6% κλείνει το 2023 ο STOXX 600 - Ράλι 20% για τον γερμανικό DAX

gazzetta
gazzetta reader insider insider