Αγορές

Η ιδέα του ESM «ρίχνει» τα spread

Η πρώτη χώρα που θα προσφύγει όπως όλα δείχνουν στην χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM θα είναι η Κύπρος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για την άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό.

Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μέχρι το 2% του ΑΕΠ του από το πρόγραμμα «Pandemic Crisis Support» του ESM με δύναμη πυρός τα 240 δισ. ευρώ. Η Κύπρος λοιπόν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί από τον ESM μέχρι 460 εκατ. ευρώ καθώς το ΑΕΠ της το 2019 ανήλθε σε 22,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επιβραβεύεται από τις αγορές, καθώς η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου καταγράφει πτώση 8,64% την Παρασκευή φτάνοντας στο 1,2% με το spread να διαμορφώνεται στις 169 μ.β. Αξίζει να αναφέρουμε πως η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 1,78% στις 15 Μαΐου, και πάνω από το 2% στις αρχές της πανδημίας. Από την άλλη η Ιταλία επέλεξε πρώτη φάση το δρόμο της έκδοσης χρέους αντλώντας 22,3 δισ. ευρώ με την έκδοση νέου κοινοπρακτικού 5ετούς ομολόγου. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού καταγράφει πτώση 2,2% στο 1,598%. Το δρόμο των «μαζικών» εκδόσεων θα ακολουθήσει και η Ισπανία, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις περισσότερες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η Ελλάδα ακόμα κρατά κλειστά χαρτιά της για το αν θα προσφύγει στο πρόγραμμα του ESM για να δανειστεί έως και 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,50%. Για την ώρα η επίσημη θέση της Ελλάδος είναι η έκδοση νέων ομολόγων, με πιθανό σενάριο την άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου με νέα 10ετές από τον ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο τελευταίο Eurogroup είχε αναφέρει πως το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε περίπτωση χρήσης της γραμμής ECCL του ESM θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,68% την Παρασκευή με το spread να διαμορφώνεται στις 217 μ.β.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: