Η ιδέα του ESM «ρίχνει» τα spread

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ιδέα του ESM «ρίχνει» τα spread
Η κίνηση της Κύπρου να προσφύγει στον ESM επιβραβεύεται από τις αγορές. Στο 1,2% το 10ετές κυπριακό ομόλογο.

Η πρώτη χώρα που θα προσφύγει όπως όλα δείχνουν στην χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM θα είναι η Κύπρος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για την άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό.

Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μέχρι το 2% του ΑΕΠ του από το πρόγραμμα «Pandemic Crisis Support» του ESM με δύναμη πυρός τα 240 δισ. ευρώ. Η Κύπρος λοιπόν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί από τον ESM μέχρι 460 εκατ. ευρώ καθώς το ΑΕΠ της το 2019 ανήλθε σε 22,7 δισ. ευρώ.

insider

Η εξέλιξη αυτή επιβραβεύεται από τις αγορές, καθώς η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου καταγράφει πτώση 8,64% την Παρασκευή φτάνοντας στο 1,2% με το spread να διαμορφώνεται στις 169 μ.β. Αξίζει να αναφέρουμε πως η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 1,78% στις 15 Μαΐου, και πάνω από το 2% στις αρχές της πανδημίας. Από την άλλη η Ιταλία επέλεξε πρώτη φάση το δρόμο της έκδοσης χρέους αντλώντας 22,3 δισ. ευρώ με την έκδοση νέου κοινοπρακτικού 5ετούς ομολόγου. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού καταγράφει πτώση 2,2% στο 1,598%. Το δρόμο των «μαζικών» εκδόσεων θα ακολουθήσει και η Ισπανία, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις περισσότερες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η Ελλάδα ακόμα κρατά κλειστά χαρτιά της για το αν θα προσφύγει στο πρόγραμμα του ESM για να δανειστεί έως και 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,50%. Για την ώρα η επίσημη θέση της Ελλάδος είναι η έκδοση νέων ομολόγων, με πιθανό σενάριο την άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου με νέα 10ετές από τον ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο τελευταίο Eurogroup είχε αναφέρει πως το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε περίπτωση χρήσης της γραμμής ECCL του ESM θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,68% την Παρασκευή με το spread να διαμορφώνεται στις 217 μ.β.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider