«Αγκαλιάζουν» τις fintech οι ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αγκαλιάζουν» τις fintech οι ελληνικές τράπεζες

Ό,τι δεν μπορείς να πολεμήσεις, κάντο σύμμαχό σου. Αυτό φαίνεται πως πράττουν οι τράπεζες ενόψει της απελευθέρωσης των υπηρεσιών συναλλαγών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία της ΕΕ PSD2 προβλέπει το «άνοιγμα» της αγοράς ψηφιακών εφαρμογών στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές e-banking και mobile banking των τραπεζών.

Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2018 και οι τράπεζες σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, ιδιωτικές εταιρείες που λαμβάνουν τις σχετικές εγκρίσεις θα μπορούν να προσφέρουν στους καταθέτες ενιαίες εφαρμογές πληρωμών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Επίσης, δεδομένης της ανάπτυξης του Internet of Things, οι καταναλωτές θα «εξουσιοδοτούν» τους ανεξάρτητους αυτούς παρόχους να χρεώνουν κατευθείαν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η χρήση καρτών ή e-banking όπως γίνεται σήμερα.

Μικρό «ψάρι» η Ελλάδα

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, η πραγματική απειλή σε διεθνές επίπεδο είναι οι παγκόσμιοι κολοσσοί του λιανικού κλάδου, όπως η Amazon,καθώς και διαδικτυακοί γίγαντες όπως το Facebook.

Όπως δηλώνει στο insider.gr ο Chief Digital Officer της Alpha Bank, Δαμιανός Χαραλαμπίδης, «ευτυχώς η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα των διεθνών παικτών» και αυτό δίνει πολύτιμο χρόνο στις τράπεζες για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα εποχή των ψηφιακών πληρωμών. Μόνο συνεργασία μπορεί να υπάρξει μεταξύ των fintech και των τραπεζών, υποστηρίζει.

«Μονόδρομος οι συμμαχίες με τις fintech»

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Σωτήρης Συρμακέζης, Group Chief Digital Officer της Eurobank, ο οποίος παραδέχεται ότι οι αναπτυσσόμενες start-up αποτελούν «γροθιά» για τις τράπεζες παγκοσμίως.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο συνέδριο Payments 360, ο κ. Συρμακέζης εξηγεί ότι ενστικτώδης αντίδραση των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο είναι να ορθώσουν τείχη για να προστατευτούν από τους καινοτόμους «εισβολείς», ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση για τον κλάδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνάψουν συμμαχίες με τον κλάδο fintech, είτε με εξαγορά εταιρειών είτε με συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

«Το βασικό μας πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα είναι τα NPLs και το ρυθμιστικό πλαίσιο που μας απορροφά σημαντικούς πόρους τους οποίους χρειαζόμαστε ώστε να προετοιμαστούμε για τη νέα ψηφιακή εποχή», προσθέτει.

Στο επίκεντρο ο πελάτης

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, στο επίκεντρο των συναλλαγών βρίσκεται πλέον ο πελάτης, ο οποίος επιλέγει πλέον μόνος του την «εμπειρία συναλλαγών» που προτιμά. «Οι τραπεζικές συναλλαγές δεν αποτελούν πλέον αυτοσκοπό, αλλά μέσο, και ενσωματώνονται στο πλαίσιο μιας συνολικής εμπειρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις fintech που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της πίτας, η κ. Τζάκου σημειώνει ότι θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν ισχυρά εργαλεία ταυτοποίησης ώστε να λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται ήδη με δύο τέτοιες εταιρείες, οι οποίες ξεχώρισαν τους διαγωνισμούς «be finnovative» και ήδη συνεργάζονται με την τράπεζα στον τομέα αυτόν.

«Οι τράπεζες έχουν χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και υπεύθυνος του τομέα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Ο Στέφανος Μυτιληναίος τονίζει στο insider.gr τη μοναδικότητα της «διαπροσωπικής» σχέσης που έχουν χτίσει οι τράπεζες με τους πελάτες τους –ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες fintech, εξηγεί, μπορούν να ανταγωνιστούν τις τράπεζες σε επίπεδο ψηφιακής εφαρμογής, όχι όμως και σε επίπεδο σχέσεων εμπιστοσύνης. «Εάν κατορθώσουμε να συνδυάσουμε μια πολύ καλή ψηφιακή εμπειρία με τα πλεονεκτήματα της διαπροσωπικής επαφής, του φυσικού καταστήματος –όπως είναι τα e-branches της Πειραιώς– οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider