Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Φυσικό αέριο στο σπίτι και την επιχείρηση

Μικρά μυστικά για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα - Κεντρική Εικόνα/Video

Το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή και τη καλύτερη ενεργειακή επένδυση σε βάθος χρόνου για οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση προσφέροντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς άλλες συμβατικές μορφές ενέργειας. Η χρήση του προσφέρει ακρίβεια στη μέτρηση και ο καταναλωτής πληρώνει μόνο όσο έχει καταναλώσει και πάντα μετά την κατανάλωσή του.
Το φυσικό αέριο θεωρείται το πλέον οικολογικό καύσιμο κα η καθαρή καύση του εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μειωμένη τιμή για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών

Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί τη βασικότερη πηγή δαπανών για τον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα και για τις μεταφορές. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να είναι ανταγωνιστικές μόνο αν καταφέρουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος ενώ οι ιδιώτες καταναλωτές βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να απειλείται εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι αυτή για θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό.

Οι τιμές του φυσικού αερίου από την έναρξη της φετινής θερμικής περιόδου έως και σήμερα, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με το 2015, σημειώνοντας μείωση για την οικιακή χρήση 24% και για  την βιομηχανική χρήση 39%. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στη μείωση του κόστους αγοράς φυσικού αερίου ως συνέπεια των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών αλλά και της μείωσης των τιμών που πέτυχε η ΔΕΠΑ από τους προμηθευτές της. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΠΑ, ύστερα από συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς προμηθευτές της έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του καυσίμου, τις οποίες μετακύλησε στους τελικούς καταναλωτές.

Ακόμη, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκύπτει σημαντική μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καθώς για το φυσικό αέριο αέριο προβλέπεται από 01.01.2017 μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οικιακή χρήση. Επιπλέον, για τη βιομηχανική χρήση από 01.01.2017 ο ΕΦΚ μειώνεται κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση.

Παράδειγμα…

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11  λεπτά ανά κιλοβατώρα  (0,00108€/KWh) από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00540 €/KWh) με άμεση επίπτωση στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του φυσικού αερίου από το χρόνο εφαρμογής της. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής (Μάιος 2016) θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου (από 4,8 στα 4,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα). 

Αντίστοιχα, η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στο  πετρέλαιο. Στο ίδιο παράδειγμα και με τιμή Απριλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα έφτανε στο 36%  και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου. 

Σημαντική ελάφρυνση προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών  αλλά και για τις βιομηχανίες καθώς θα σημειωθεί κλιμακωτή μείωση του φορολογικού συντελεστή ανάλογα την κατανάλωση. 

Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά με το φυσικό αέριο

Όλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια και κόστος που ξεπερνά το 50%:

-Μαγείρεμα

Με το φυσικό αέριοεστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%.

-Θέρμανση

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%.

-Ζεστό νερό

Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης  επιτρέπουν την παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή  επιτοίχιοι λέβητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται τόσο για τη θέρμανση όσο και για το ζεστό νερό και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.

Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις

Οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν  το φυσικό  αέριο ως συμφέρουσα λύση στις καθημερινές ανάγκες τους.

Με το φυσικό αέριο επιτυγχάνεται:

-Συνεχής παροχή και έλλειψη ενασχόλησης με παραγγελίες και παραλαβές καυσίμων.

-Δυνατότητα εκμετάλλευσης σημερινών αποθηκευτικών χώρων (δεξαμενών). 

-Αισθητική αρτιότητα, αυξημένη καθαριότητα χώρων και συσκευών.

-Μειωμένη συντήρηση, ορθολογική χρήση ενέργειας, μείωση λειτουργικών δαπανών, οικονομία.

-Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, υψηλότερη απόδοση.

Σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται και στις μεταφορές καθώς η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Μεταφορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) χρησιμοποιούν βαρέως ή ελαφρού τύπου φορτηγά φυσικού αερίου.

Τι κερδίζουν οι βιομηχανίες

Οι βιομηχανίες που επιλέγουν ένα οικολογικό καύσιμο όπως το φυσικό αέριο, προσφέρουν εμπράκτως στην προσπάθεια ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος βελτιώνοντας την εικόνα της εταιρείας προς το κοινωνικό σύνολο και την αγορά. Παράλληλα, επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας.

Τα συστήματα συμπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα, με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θερμό νερό, ατμό, θερμό αέρα, ψύξη). Ο βαθμός απόδοσης των συστημάτων συμπαραγωγής μπορεί να φθάνει το 85%. Ακόμη, στη συμπαραγωγή το φυσικό αέριο παρουσιάζει υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης, καθώς και χαμηλές εκπομπές αέριων ρύπων.

Best of Internet