Φυσικό αέριο: Ενέργεια με κοινωνική ευθύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Ενέργεια με κοινωνική ευθύνη

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται πλέον με την αειφόρο ανάπτυξη και οι παγκόσμιες τάσεις προτάσσουν το τρίπτυχο «Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία» και ωθεί τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Τα νέα δεδομένα που θέτει η ΕΕ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη με την αναμενόμενη ψήφιση κανονισμού για υποχρέωση δημοσίευσης δράσεων ΕΚΕ των μεγάλων εταιρειών από το 2018 αλλά και το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον στην εποχή της κρίσης επιβάλλουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του κοινωνικού marketing στις επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων.

Πλέον μικροί και μεγάλοι οργανισμοί διακηρύσσουν πως ακολουθούν στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με δράσεις που μειώνουν τους ρύπους και εξασφαλίζουν πόρους για τις επόμενες γενιές. Η συνήθης και ίσως και πιο αποτελεσματική πρακτική είναι η χρήση «πράσινων» καυσίμων όπως είναι το φυσικό αέριο.

Ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες (από τον κλάδο της μεταλλουργίας, των κατασκευών, των τροφίμων και ποτών, της υφαντουργίας κλπ) στρέφονται στο φυσικό αέριο. Ακόμη, επιχειρήσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αλλά κα δημόσιοι φορείς, οργανισμοί, νοσοκομεία και σχολεία στρέφονται προς το φυσικό αέριο όχι μόνο για να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση και τα λειτουργικά έξοδα αλλά και για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κοινωνικών επιταγών για την ένταξη δράσεων ΕΚΕ στο πλαίσιο της εταιρικής τους στρατηγικής.

Επενδύσεις από τη ΔΕΠΑ φέρνουν το φυσικό αέριο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις

Η ΔΕΠΑ αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στα θέματα συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο έχοντας έναν «ανθρωπο-κεντρικό» χαρακτήρα τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού. Οι δράσεις της ακολουθούν μια συστηματική πορεία, η οποία ακολουθεί

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που εστιάζει στον άνθρωπο, στην έρευνα και τις επιστήμες, στις τέχνες και τον πολιτισμό, στην παιδεία και τον αθλητισμό. Ουσιαστικά, όμως, το κοινωνικό έργο της ΔΕΠΑ έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις καθώς συμβάλλει στην οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας επενδύοντας σε έργα υποδομών.

Με μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου στηρίζει την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από χώρες με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η εταιρεία επενδύει σε υποδομές για την επέκταση του δικτύου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κτιριακός τομέας, η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις αλλά και οι μεταφορές.

Το δίκτυο είναι ήδη ανεπτυγμένο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και διευρύνεται συνεχώς έτσι ώστε όλο και περισσότερες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε ένα οικονομικό καύσιμο όπως είναι το φυσικό αέριο. Στον κατάλογο με τις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Λάρισα κλπ που έχουν πρόσβαση στο «πράσινο καύσιμο» προστίθενται νέες περιοχές και περιφέρειες όπως είναι π.χ η Πελοπόννησος και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις της ΔΕΠΑ προκειμένου να συνδεθούν με φυσικό αέριο και πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι τα νησιά. Έτσι, κάτοικοι και επαγγελματίες από πόλεις όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα αλλά και Πάτρα, Άμφισσα, Λειβαδιά, Καρπενήσι, Βέροια και Ορεστιάδα, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλού κόστους.

Με ευθύνη για τους νέους, τις ευπαθείς ομάδες και το περιβάλλον

Η ευθύνη της ΔΕΠΑ δεν περιορίζεται σε μακροπρόθεσμες μόνο στρατηγικές και έργα μεγάλης κλίμακας αλλά και σε δράσεις που αφορούν το στενότερο κοινωνικό της περιβάλλον.

Η στήριξη του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων του Πανευρωπαϊκού Σωματείου «Συνεργασία-Δημιουργία», η συμβολή στην υλοποίηση επισιτιστικού προγράμματος σε συνεργασία με το Πηνελόπειο Ίδρυμα κ.α αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος από τις ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας στις οποίες προβαίνει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Άλλες δράσεις εταιρικής ευθύνης της ΔΕΠΑ είναι οι εξής:

-Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ): Οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ συνέλλεξαν ρούχα και ιματισμό για παιδιά και ενηλίκους για τις οικογένειες που υποστηρίζει το κέντρο.

-Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου: Η εταιρεία ενισχύει το κοινωνικό παντοπωλείο με τρόφιμα μακράς διαρκείας που προσφέρουν οι εργαζόμενοι.

-Πρόγραμμα seed4business: Η ΔΕΠΑ οργάνωσε το seed4business για την υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας.

-Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ»: Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής , η ΔΕΠΑ υποστήριξε πρόγραμμα προώθησης της υγιεινής διατροφής σε δημόσια σχολεία.

- Μέσω της πλατφόρμας act4Greece (η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας) και σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα (Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης κλπ) η ΔΕΠΑ προσφέρει σχολικά γεύματα σε μαθητές σχολείων της Δυτικής Αττικής.

-Στήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού» με προσφορά ρούχων και παιχνιδιών.

-Οι εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικολογικής μετακίνηση μέσω της μετακίνησής τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Προσφορά οχήματος φυσικού αερίου στο Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ): Η ΔΕΠΑ ενισχύει το έργο ανάπτυξης και αξιοποίησης του Υμηττού και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το καύσιμο της νέας εποχής

Το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων και δίνει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε συνεργεία, αυτοκινητοβιομηχανίες, επαγγελματίες από τον κλάδο των καυσίμων και επιχειρήσεις.

Ως καύσιμο κίνησης της νέας εποχής αποτελεί βασικό μοχλό της πράσινης ανάπτυξης που προσφέρει:

· Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών

· Αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της αυτοκίνησης

· Αύξηση της απασχόλησης

· Εξοικονόμηση Χρηματικών Πόρων

· Ανταγωνιστικά προϊόντα

· Απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider