Επιλεκτικό ενδιαφέρον και ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιλεκτικό ενδιαφέρον και ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο
Να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνα Απρίλιο θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 14:40

Να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνα Απρίλιο θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο, με τους Έλληνες επενδυτές να περιορίζονται σε μετριοπαθείς κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά τους ξένους να βλέπουν πιο μακριά συνεχίζοντας τα ψώνια τους.

Οι επερχόμενες αργίες (Μ. Τετάρτη, Μ. Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα και Τρίτη) οδηγούν αρκετούς επενδυτές στο να περάσουν από το ταμείο, αποκομίζοντας μέρος των κερδών των τελευταίων ημερών. Ωστόσο τα ισχυρά αποτελέσματα, τα ντιλς και το θετικό κλίμα βάζει αρκετούς στο πειρασμό να μην κλειδώσουν κέρδη και να αναμείνουν.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, έδωσαν και αυτές το θετικό τους στίγμα, ανακοινώνοντας θετικά αποτελέσματα για το 2023. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του ομίλου για το 2023 διαμορφώθηκαν σε 3.499,2 εκατ. ευρώ έναντι 3.938,3 εκατ. ευρώ το 2022, σε ευθυγράμμιση με την εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, όπου το προηγούμενο έτος υπήρξε σημαντική μεταβλητότητα. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) διαμορφώθηκε σε 585,5 εκατ. ευρώ έναντι 661,8 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Για την ΤΕΝΕΡΓ, αύξηση (+10%) παρουσίασαν τα συνολικά έσοδα και ενίσχυση 8,3% σημείωσε η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία της κατά τη διάρκεια του 2023, ως αποτέλεσμα κυρίως της μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος λόγω της σταδιακής ηλέκτρισης του αιολικού συμπλέγματος του Καφηρέα – του μεγαλύτερου αιολικού έργου στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 327 MW.

Δυνατό ξεκίνημα, επανεπιβεβαιώνοντας τις επιχειρηματικές προοπτικές της για το 2024, πέτυχε η Coca-Cola HBC το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η συνεχής υλοποίηση της στρατηγικής της σε σχέση με τα προϊόντα 24/7 κατανάλωσης οδήγησε σε οργανική αύξηση εσόδων, της τάξεως του 12,6%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,8% σε οργανική βάση, η οποία οφείλεται στις καλές επιδόσεις των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων αγορών. Οι όγκοι πωλήσεων στα ανθρακούχα αναψυκτικά ήταν σταθεροί, ενώ στα ποτά ενέργειας και στον καφέ σημείωσαν ισχυρή διψήφια αύξηση (+37,3% και +34,3% αντίστοιχα).

Σήμερα και αύριο σειρά παίρνουν για το Q1 η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς που θα δώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά.

Να σημειωθεί πως, σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις συστημικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities, επισημαίνοντας πως τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές τους, δεν αντικατοπτρίζουν το βιώσιμο πλαίσιο των δεικτών απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.

Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών (δεν αξιολογεί τη Eurobank) αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 2,41 ευρώ, από 2,23 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,37 ευρώ από 8,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,40 από 4,66 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities - ισχυρό track record σε επίπεδο εκτέλεσης του business plan και ελκυστικού προφίλ «risk - reward»).

Τεχνικά πλέον και με νέα υψηλά ψάχνουμε τις 1.500 μονάδες σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, θυμίζοντας ότι έχουμε στόχο έτους την ζώνη του 1.600+. Το 1.415 - 1.420 γίνεται σημαντική στήριξη και πρώτο μέλημα του ΓΔ είναι να κλείσει πάνω από τις 1.470 μονάδες. Προσοχή βραχυπρόθεσμα στην ζώνη του 1.300 του τραπεζικού. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να σκουιζάρει αρκετούς.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιείται στις 1.455,53 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ περίπου λόγω των πακέτων στην Austriacard. Ήπια άνοδο 0,10% για τον FTSE 25 και απώλειες 0,21% για τον τραπεζικό.

Στις τράπεζες, ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε Πειραιώς στο -2,15% και τα 3,82 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,52% και τα 7,58 ευρώ, παρά τις θετικές ειδήσεις και για τις δύο.Υψηλότερα η Eurobank με κέρδη 1,79% στα 2,046 ευρώ, ενώ απώλειες 0,37% καταγράφει η Alpha Bank.

Υπεραποδίδουν και αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς Mytilineos (1,21%), EEE (1,33%), ΕΛΠΕ (1,34%), Ελλάκτωρ (1,55%) και Aegean (0,97%).

Από την άλλη ήπια πτώση καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, όπως και ο ΟΤΕ που υποχωρεί κατά 0,14%. Στα 11,29 ευρώ η ΔΕΗ, ενώ σχεδόν σταθερό είναι το ΔΑΑ, και η Τιτάν στα 29,55 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάνε τα κοντέρ» ανεκτέλεστο, παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αίτηση στην ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας

Intracom Holdings: Στα 18,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider