Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα SUV που προκαλούν τα supercars

Τα ταχύτερα και πιο ισχυρά SUV της αγοράς ρίχνουν το γάντι σε αμιγώς σπορ κατασκευές, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις και σε επίπεδο επιδόσεων.

Παρότι το πρώτο συνθετικό του αρκτικόλεξου SUV είναι Sport, όταν αυτό επικράτησε στις ΗΠΑ πριν από πολλές δεκαετίες, αναφερόταν στη χρήση αυτού του είδους των οχημάτων από τους λάτρεις των σπορ και όχι στις επιδόσεις τους. Ποιος άλλωστε θα περίμενε από ένα βαρύ, υπερυψωμένο και αεροδυναμικά «δύσκολο» αμάξωμα να συγκλονίζει με τα δυναμικά του χαρακτηριστικά;

Πολλοί είναι η απάντηση, γι' αυτό και σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών premium και sport αυτοκινήτων έχουν κατασκευάζει ή προγραμματίζουν την κατασκευή «καυτών» SUV, με επιδόσεις και συμπεριφορά που συναντώνται μόνο σε sport coupe αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμή μάλιστα τα καταφέρνουν πολύ καλά, όπως αποδεικνύεται από τα πλέον ισχυρά και γρήγορα SUV που μπορούμε να αγοράσουμε το 2021.

Alfa Romeo Stelvio QV

Εικόνα
Alfa Romeo Stelvio QV

Η Alfa Romeo πριν μερικά χρόνια έκανε την προσπάθεια να φτιάξει το πρώτο της SUV και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πραγματικά αξίζει να φέρει τα σήματα της ιστορικής μάρκας και οι επιδόσεις στην έκδοση QV κόβουν την ανάσα, όπως και η εξαιρετική οδική συμπεριφορά, τόσο για τα δεδομένα των SUV, όσο και γενικότερα. Φοράει έναν V6 κινητήρα των 2.9 λίτρων με δύο τούρμπο που είναι ο μικρότερος στη λίστα και αποδίδει 510 ίππους με 600 Nm ροπής. Ολοκληρώνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα και φτάνει έως τα 283 χλμ./ώρα.

BMW X6 M Competition

Εικόνα
BMW X6 M Competition

Από τη δεύτερη γενιά της , η BMW προσφέρει M εκδόσεις για όσους θέλουν να συνδυάζουν την πολυτέλεια, το κύρος και την άνεση της X6 με εξωφρενικά γρήγορες επιδόσεις. Στη νέα γενιά της εφοδιάζεται με ένα V8 σύνολο των 4.4 λίτρων το οποίο με τη βοήθεια από δύο τούρμπο, αποδίδει 625 ίππους και 750 Nm ροπής στην έκδοση Competition. Οι αριθμοί που συνοδεύουν το αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακοί με 0-100 χλμ./ώρα μέσα σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα διαμορφωμένη στα 290 χλμ./ώρα. Ωστόσο και εδώ ισχύει ο,τι και για την AMG. Αν δεν επιλέξει ο ιδιοκτήτης το ανάλογο πακέτο, ο κόφτης μένει στα 250 χλμ./ώρα.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Εικόνα
Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, όμως το Jeep Grand Cherokee Trackhawk είναι ένα από τα πιο γρήγορα SUV στον πλανήτη. Χρησιμοποιεί έναν κτηνώδη V8 κινητήρα των 6.2 λίτρων για την κίνησή του, με μηχανικό υπερσυμπιεστή (κομπρέσσορα) και η απόδοση αγγίζει τους 707 ίππους με 875 Nm ροπής. Οι αριθμοί αυτοί του δίνουν επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 290 χλμ./ώρα. Πρόκειται για την κορυφαία έκδοση του Grand Cherokee και φυσικά, τοποθετείται πάνω από την SRT που ξέρουμε και από προηγούμενες γενιές του μοντέλου.

Lamborghini Urus

Εικόνα
Lamborghini Urus

Όταν η Lamborghini ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα SUV, αμέσως ξεκαθάρισε ότι θα μιλάμε για το ταχύτερο, πιο σπορ και ιδιαίτερο μοντέλο της κατηγορίας. Μια μάρκα με τόσο βαριά «φανέλα» δεν γίνεται να αφήσει στην τύχη του το μοντέλο που θα πιάσει το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεών της, οπότε είχαν πολλή δουλειά να κάνουν. Το γεγονός ότι η ιταλική φίρμα ανήκει στο Volkswagen Group της έδωσε το πλεονέκτημα να εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα MLB Evo των Cayenne, Bentayga, Q8 κλπ, όμως από εκεί και πέρα οι μηχανικοί της Lambo ξεκίνησαν τις αλλαγές. Ο κινητήρας είναι ένας V8 των 4.0 λίτρων με δύο τούρμπο, που προέρχεται και πάλι από το VW Group, ωστόσο αποδίδει 650 ίππους με 850 Nm ροπής. Εξασφαλίζει 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 305 χλμ./ώρα.

Mercedes-AMG GLE 63 S

Εικόνα
Mercedes - AMG GLE 63 S

Το θηριώδες SUV της Mercedes διατίθεται σε AMG εκδόσεις, με την κορυφαία αυτών να είναι η 63 S. Σε αυτή την περίπτωση το μοντέλο εφοδιάζεται με έναν V8 κινητήρα 4.0 λίτρων με δύο τούρμπο, με την απόδοση να φτάνει τους 612 ίππους και τα 850 Nm ροπής. Φυσικά με τέτοιες προδιαγραφές, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι και εξωφρενικά γρήγορο. Τα 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση μόλις 3,8 δευτερολέπτων και η τελική του ταχύτητα ορίζεται στα 280 χλμ./ώρα, αν ο αγοραστής επιλέξει το πακέτο που μετακινεί εκεί τον ηλεκτρονικό κόφτη, από τα 250 χλμ./ώρα που είναι κανονικά.

Porsche Cayenne Turbo GT

Εικόνα
Porsche Cayenne Turbo GT

H Porsche Cayenne είναι ένα από τα μοντέλα που εδραίωσε τη σπορ πολυτελή κατηγορία των SUV και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, στην τρίτη της γενιά, να αποτελεί σημείο αναφοράς. Η κορυφαία της έκδοση χρησιμοποιεί ένα V8 μηχανικό σύνολο των 4.0 λίτρων με δύο τούρμπο και η συνολική απόδοσή του φτάνει τους 640 ίππους. Παρότι ελάχιστα πιο «αδύναμη» από την κορυφαία plug in hybrid υβριδική S-E, η Turrbo GT είναι σαφώς πιο γρήγορη λόγω χαμηλότερου βάρους και καλύτερης αεροδυναμικής: Tα πρώτα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται από στάση σε 3,3 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει στα 300 χλμ./ώρα.