Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα 10+1 ακαταμάχητα προτερήματα των SUV

Ο λόγοι που η κατηγορία των SUV και Crossover καταλαμβάνει περίπου το μισό μερίδιο των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων είναι πολλοί αλλά και ιδιαίτερα σημαντικοί

SUV και Crossover μοντέλα έδωσαν μια τεράστια ώθηση στη δημιουργικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, οδηγώντας σε ένα νέο κεφάλαιο επιτυχίας. Αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο της επικράτησης των πεντάθυρων hatchback μοντέλων, που εμφανίστηκαν μαζικά στο τέλος της δεκαετίας του 70.

Η προτίμηση του κοινού στα SUV διαφάνηκε αρχικά στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια η SUV-Mania πέρασε τον Ατλαντικό και διαδόθηκε στην Ευρώπη. Με μια μικρή καθυστέρηση δεν άργησε να εξαπλωθεί και στη χώρα μας, όπου όμως τα SUV και Crossover αυτοκίνητα κατάφεραν να ξεπεράσουν σε δημοφιλία ακόμα και το μέσο όρο τους στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Τα αυτοκίνητα παντός εδάφους πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον των οδηγών. Αναγνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, οι κατασκευαστές δεν άργησαν να βρουν τον τρόπο, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κινητήρων και αμαξωμάτων, να τα μετατρέψουν σταδιακά από μοντέλα ειδικού σκοπού σε μαζικής κατανάλωσης.

Στην προσπάθειά τους αυτή, κατάφεραν να κάνουν τις SUV και Crossover προτάσεις τους ιδιαίτερα ελκυστικές, για όλους τους παρακάτω 10 + 1 λόγους.

1. Προσιτό κόστος

Για να αυξήσεις τη βάση των αγοραστών οποιουδήποτε καταναλωτικού προϊόντος αρκεί να μειώσεις την τιμή του. Η αυτοκινητοβιομηχανία κατάφερε, αφαιρώντας στοιχεία που τελικά δεν αφορούσαν το μεγάλο όγκο των υποψήφιων αγοραστών, όπως την τετρακίνηση, να τους προσφέρει μοντέλα «σαν 4Χ4», που όμως δεν ήταν 4Χ4. Εκ του αποτελέσματος, η κίνηση αυτή είχε χρυσοφόρο αποτέλεσμα.

2. Κυριαρχική παρουσία

Ο συνολικός όγκος των SUV και crossover μοντέλων δίνει την αίσθηση της οδήγησης ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, συγκριτικά με ένα όμοιου μήκους συμβατικό. Ταυτόχρονα πολλοί οδηγοί νοιώθουν και πιο προστατευμένοι, γεγονός φυσικά που είναι ζήτημα αντίληψης και όχι απαραίτητα η αντικειμενική δυνατότητα του αυτοκινήτου.

Εικόνα
SUV 2021

3. Πρακτικότητα

Το ψηλό αμάξωμα των SUV, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος, εξασφαλίζει πολύ ευκολότερη είσοδο και έξοδο των επιβατών -ειδικά αν είναι κάποιας ηλικίας ή έχουν να διαχειριστούν μικρά παιδιά σε καθίσματα ασφαλείας. Επίσης, η πεντάθυρη διαμόρφωσή τους ευνοεί την καλύτερη διαχείριση των χώρων.

4. Ευρυχωρία

Στα SUV η χρήση ψηλών και τετραγωνισμένων κατά βάση αμαξωμάτων δίνει τη δυνατότητα εξαιρετικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών χώρων. Έτσι, ακόμα και ένα συμπαγές SUV της B κατηγορίας μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια, ενώ ο όγκος του χώρου αποσκευών κυμαίνεται μεταξύ 350 και 450 λίτρων -αρκετών για τις ανάγκες 4 ατόμων.

Εικόνα
SUV 2021

5. Δυνατότητες κίνησης

Μπορεί τα SUV να μην είναι πλέον κατά βάση τετρακίνητα, ωστόσο η σημαντικά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος -συνήθως από 16,5 εκατοστά και άνω- τους επιτρέπει να κινούνται με άνεση και χωρίς πρόβλημα σε βατούς χωματόδρομους, υπερβαίνουν εμπόδια και ενίοτε... πεζοδρόμια. Πολύ κακώς τα τελευταία.

Εικόνα
SUV 2021

6. Ορατότητα

Η ψηλή θέση οδήγησης, οι μεγαλύτερες γυάλινες επιφάνειες και οι πιο κάθετες διαμορφώσεις του αμαξώματος, δίνουν στα SUV ένα σημαντικό πλεονέκτημα ορατότητας. Ειδικά σε αστική χρήση αυτό βοηθά ιδιαίτερα τον οδηγό, που εποπτεύει καλύτερα την κίνηση εμπρός και σταθμεύει με μεγαλύτερη ευκολία.

7. Άνεση

Οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων που διαθέτουν τα SUV -συγκριτικά με τα συμβατικά hatchback- βελτιώνουν την άνεση, ειδικά στους πλημμελώς συντηρημένους ελληνικούς δρόμους με τις άπειρες λακκούβες.

Εικόνα
SUV 2021

8. Downsizing

Οι μικροί κινητήρες turbo -βενζίνης και diesel- κατέστησαν τα SUV και τα crossover οχήματα πιο οικονομικά και επομένως πολύ πιο προσιτά. Μαζί με την κατανόηση των κατασκευαστών ότι η τετρακίνηση δεν ήταν πάντα απαραίτητη, μειώθηκαν τα μηχανικά μέρη, αυξήθηκαν οι χώροι και τα SUV έγιναν πολύ πιο συμπαγή, αποδοτικά και γρήγορα.

9. Γκάμα

Λίγο πριν την περασμένη δεκαετία, κάθε κατασκευαστής προσέφερε ελάχιστα SUV και crossover μοντέλα. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, σήμερα στην ελληνική αγορά διατίθενται περισσότερα από 100 SUV όλων των κατασκευαστών και κατηγοριών, ενώ το 2005 ήταν περίπου 45. Με αυτό το δεδομένο, ο αγοραστής έχει πλέον τεράστια γκάμα επιλογών.

Εικόνα
SUV 2021

10. Ευκολία

Τόσο η απρόσκοπτη μεταφορά ατόμων και αποσκευών, όσο και η ικανότητα κίνησης σε κάθε είδους οδόστρωμα, καθιστούν τη χρήση ενός SUV πολύ πιο χαλαρωτική και ξένοιαστη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Μικρά εμπόδια δεν αποτελούν πρόβλημα και έτσι τόσο η καθημερινή μετακίνηση, όσο και οι αποδράσεις, γίνονται ευκολότερα.

11. Αισθητική

Η αποδέσμευση των σύγχρονων SUV από τον μονοσήμαντο ρόλο της εκτός δρόμου κίνησης επέτρεψε στους κατασκευαστές του να πειραματιστούν και αισθητικά μαζί τους. Έτσι προέκυψαν παραλλαγές με στοιχεία κουπέ αμαξωμάτων, πολυμορφικών, σπορ ακόμα και cabriolet, σπάζοντας την μονοτονία της τετραγωνισμένης ψηλής φόρμας.

Εικόνα
SUV 2021