Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Kia Xceed 1.5T 48V: Ανατροπή στο κατεστημένο

Με το νέο κινητήρα βενζίνης Smartstream των 160 ίππων και την υβριδική τεχνολογία 48V, το εντυπωσιακό Kia Xceed συνδυάζει την πληθωρική ισχύ με την κορυφαία οικονομία.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίασής του το νέο Kia Xceed αποτέλεσε το πρότυπο της κατηγορίας των crossover . Η κουπέ, εντυπωσιακή και σπορτίφ σιλουέτα του συνοδεύεται από ένα άνετο και ποιοτικό εσωτερικό, ενώ η πληθώρα των ισχυρών κινητήρων υπογραμμίζουν την ικανότητά του για ταχύτατες αποδράσεις.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Φύσει ανατρεπτικό, το Kia Xceed καθόρισε την εξέλιξη των πεντάθυρων hatchback αμαξωμάτων και οδήγησε την εξέλιξή τους σε ένα ανώτερο επίπεδο. Με το νέο κινητήρα Smartstream των 1.5 λίτρων, αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό ευκολίας, οικονομίας και δυναμικού χαρακτήρα, ικανού να αντεπεξέλθει σε κάθε χρήση -όπως άλλωστε επιτάσσει και ο ολοκληρωμένος crossover χαρακτήρας του.

Προηγμένη αισθητική με ουσία

Σχεδιαστικά το crossover αμάξωμα των 4,395 μέτρων είναι απόλυτα σύγχρονο αλλά όχι κραυγαλέο, με σπορ διάθεση και πολύ σωστές αναλογίες. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος των 18,4 εκατοστών δίνει το στίγμα της διαφορετικότητας συγκριτικά με τα κλασικά hatchback μοντέλα του ανταγωνισμού και το Ceed, ενώ ο όγκος του διατηρείται στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζουμε συμπαγής, δείχνει επιβλητικό και έτοιμο για αποδράσεις.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Το εσωτερικό του Kia Xceed 1.5Τ 48V ακολουθεί τη φιλοσοφία του αμαξώματος, όντας ιδιαίτερα στιβαρό και ποιοτικό. Τα υλικά και η συναρμογή τους εντυπωσιάζουν, ενώ κάθε τεχνολογικά προηγμένο σύστημα εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας είναι διαθέσιμο.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Τα όργανα είναι πλήρως ψηφιακά και υλοποιούνται μέσω μιας οθόνης 12,3 ιντσών με δυνατότητες διαμόρφωσης. Μια κεντρικά τοποθετημένη, ψηφιακή έγχρωμη οθόνη αφής 10,25 ιντσών λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου του πλήρους συστήματος πολυμέσων, το οποίο διαθέτει εκτός πολλών άλλων και σύστημα πλοήγησης.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Υπό το γενικό τίτλο Drive Wise το αυτοκίνητο διαθέτει μια πληρέστατη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης και της στάθμευσης, μαζί με κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες στάθμευσης. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο άνεσης υπάρχουν τα πάντα, από ασύρματη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικό άνοιγμα της πόρτας του χώρου αποσκευών, έως σύστημα εισόδου και λειτουργίας του κινητήρα χωρίς κλειδί.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Οι χώροι είναι πολύ καλοί για πέντε άτομα και συνδυάζονται με πόρτ μπαγκάζ όγκου 380 λίτρων, που φυσικά μπορεί να επεκταθεί σημαντικά και σταδιακά με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, σε δύο ασύμμετρα τμήματα. Η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική, η ορατότητα καλή ενώ η είσοδος και η έξοδος όλων των επιβατών εύκολη, λόγω του μεγάλου ύψους του αμαξώματος.

Μεγάλη ισχύς, ελάχιστη κατανάλωση

Ο νέος κινητήρας βενζίνης Smartstream διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου του βυθίσματος και του χρονισμού των βαλβίδων, ενώ, σε συνδυασμό με τον άμεσο ψεκασμό και το turbo, αποδίδει υψηλή ισχύ 160 ίππων και ροπή 253 Nm από τις 1.500 σ.α.λ. μόλις. Συνδυάζεται με το έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων iMΤ, ή με το αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων DCT, εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα δυναμικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, η μέγιστη ταχύτητα του μοντέλου φτάνει στα 208 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 9,0 δλ.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Ο δυναμικός χαρακτήρας του κινητήρα είναι ορατός στον τρόπο που ανεβαίνουν οι στροφές και η ταχύτητα, όχι στον τρόπο που αυξάνεται ο θόρυβος ή οι κραδασμοί. Πάντα στο παρασκήνιο ακουστικά, δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ήσυχο και άνετο για οδηγό και επιβάτες. Την ίδια στιγμή, η μέση κατανάλωση παραμένει στα 5,9 λίτρα/100 χλμ. και η εκπομπή CO2 στα 134 γρ./χλμ.

Αυτό είναι εφικτό χάρη στη συνδρομή του ήπιου υβριδικού συστήματος των 48V. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει ην βοήθεια ενός μικρού ηλεκτρικού κινητήρα που τον υποβοηθά στις περιπτώσεις λειτουργίας υπό πλήρες φορτίο, όπως σε επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει. Για τη λειτουργία αυτού του ηλεκτρικού κινητήρα φροντίζει μια μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα κύκλωμα μεταφοράς ενέργειας 48V, που είναι ανεξάρτητο από αυτό χαμηλής τάσης 12V που τροφοδοτεί τα υπόλοιπα ηλεκτρικά κυκλώματα.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Ο μικρός ηλεκτρικός κινητήρας/μίζα/γεννήτρια λειτουργεί και αντίστροφα, τροφοδοτώντας την μπαταρία με ενέργεια σε όλες τις περιπτώσεις επιβράδυνσης. Ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται στη συνεργασία θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα, αλλά μια σταθερά ισχυρή και συνεχή ώση -και φυσικά το παρεπόμενο της χαμηλής κατανάλωσης.

Κάθε διαδρομή και απόλαυση

Ιδανικά υπερυψωμένο για να περνά με άνεση κάθε χωματόδρωμο και σωστά ρυθμισμένο ώστε να θυμίζει απόλυτα ένα κλασικό πεντάθυρο μικρομεσαίο μοντέλο στις στροφές, το Kia Xceed 1.5Τ 48V διαθέτει ανάρτηση με γόνατα εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, που προσφέρει μια σπάνια ισορροπία άνεσης και σωστού ελέγχου του αμαξώματος.

Εικόνα
Kia XCeed 1.5T

Κλείνοντας προς τη σπορ πλευρά, έχει ένα πολύ σωστά ρυθμισμένο σύστημα διεύθυνσης, ενώ το περιθώριο πρόσφυσης από τους μεγάλους τροχούς, με διάμετρο έως 18 ίντσες, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το αυτοκίνητο είναι απόλυτα σταθερό στις υψηλές ταχύτητες, με μεγάλο περιθώριο πρόσφυσης στις στροφές και πολύ ευχάριστη οδική συμπεριφορά.

Το αμάξωμα είναι στιβαρό και ακλόνητο ακόμα και σε οδήγηση εκτός ασφάλτου, ενώ ο θόρυβος από τον αέρα και τα ελαστικά στις υψηλές ταχύτητες χαμηλός.

Ακόμα καλύτερο

Ήδη από την παρουσίασή του, το Kia Xceed ήταν ένα συνολικά εξαιρετικό αυτοκίνητο. Ο νέος κινητήρας βενζίνης που αντικατέστησε το προηγούμενο σύνολο των 1.4 λίτρων, το έκανε ακόμα καλύτερο. Χωρίς, μάλιστα, να σηματοδοτήσει την αύξηση της τιμή τους, η οποία στα 22.590 ευρώ από τα οποία ξεκινά, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Αντίστοιχα, η 7ετής εργοστασιακή εγγύηση έρχεται να επιβεβαιώσει την κορυφαία αξιοπιστία κάθε Kia, όπως φυσικά και του Xceed 1.5Τ 48V.