Πώς συνδέονται θυρεοειδής και εμμηνόπαυση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς συνδέονται θυρεοειδής και εμμηνόπαυση
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα.

Το γνωρίζατε πως θυρεοειδής και εμμηνόπαυση συνδέονται μεταξύ τους; Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν διάφορες λειτουργίες σε όλο το σώμα. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν την καρδιά, την πέψη, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του θυρεοειδούς και των αναπαραγωγικών οργάνων που είναι γνωστή ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού (HPG). Ο άξονας HPG ρυθμίζει τις ορμόνες που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Και όταν η μία πλευρά αλλάζει, δημιουργεί μια αντίδραση και η άλλη πλευρά ανταποκρίνεται. Σε αυτή την περίπτωση, επηρεάζεται η υπόφυση που απελευθερώνει την TSH για τον έλεγχο του θυρεοειδούς. Έτσι, ο θυρεοειδής λαμβάνει μικτά μηνύματα από την υπόφυση και μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει διαφορετικά επίπεδα Τ4 ή Τ3.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα Special Olympics Hellas και ο Όμιλος Attica Υπέγραψαν Τριετή Συμφωνία για την Ενίσχυση Προγράμματος Συμπερίληψης μέσω του Αθλητισμού

Κρεμλίνο: Καταγγέλλει την ΕΕ για την επιβολή δασμών στα σιτηρά και τη χρήση των δεσμευμένων assets

Μαρινάκης για Τέμπη: Κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή αθώος - Αυτά τα ορίζει η Δικαιοσύνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider