Νέο data center στην Ελλάδα σχεδιάζει η Hellas Sat

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο data center στην Ελλάδα σχεδιάζει η Hellas Sat
Εγκαινιάζει σύντομα στο Κορωπί το πρώτο data center με πιστοποίηση Tier IV στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το πρώτο data center με πιστοποίηση Tier IV από τον Διεθνή Οργανισμό Uptime Institute στην περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να εγκαινιάσει το προσεχές διάστημα η Hellas Sat στις υφιστάμενες υποδομές της στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η εταιρεία προχωρά και σε νέα αντίστοιχη επένδυση η οποία θα φιλοξενηθεί σε όμορο οικόπεδο στο Κορωπί, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της.

Να θυμίσουμε ότι η στροφή της Hellas Sat στον «προσοδοφόρο» τομέα των data center, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει τα στελέχη της, είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2021. Τότε οι επικεφαλής της είχαν ανακοινώσει πως το υπάρχον data center περίπου 1000 τμ στο Κορωπί θα επεκταθεί μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ ώστε να προστεθούν σε αυτό ακόμα 1200 τ.μ. Η επένδυση προχώρησε και πλέον το Data Center HS-GR4 στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί φέρει πιστοποίηση Tier IV από τον Διεθνή Οργανισμό Uptime Institute, την οποία δεν διαθέτει άλλο data center στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το συγκεκριμένο Data Center αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομα εγκαίνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, με στόχο να ενισχυθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες της Hellas Sat, δορυφορικούς και μη. Επιπλέον μάλιστα σχεδιάζεται μέσω νέας επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ να προχωρήσει και η ανέγερση αντίστοιχης υποδομής σε όμορο οικόπεδο που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανακοίνωσε και προ ημερών την συνεργασία της με την Performance Technologies για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την λειτουργία δύο εξαιρετικά συγχρόνων υποδομών Private Cloud σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να παρέχει λύσεις για τη φιλοξενία υποδομών (Virtual machines) από τα Data Centers της Hellas Sat στις δύο χώρες.

Ο πρώτος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών λέιζερ υψηλών ταχυτήτων ο Hellas Sat 5

Επιπρόσθετα η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει και τον πρώτο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών λέιζερ υψηλών ταχυτήτων, τον Hellas Sat 5, ο οποίος με την βοήθεια των ακτίνων λέιζερ θα μεταφέρει τεράστια πακέτα δεδομένων με ασφάλεια και υψηλή ταχύτητα. Για την εγκατάσταση οπτικών τηλεπικοινωνιών λέιζερ μεγάλων ταχυτήτων στον δορυφόρο Hellas Sat 5 η εταιρεία έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την ευρωπαϊκή Thales Alenia Space France.

«Οι οπτικές επικοινωνίες δεν παρεμβάλλονται, είναι ασφαλείς, είναι ταχύτατες. Από το συγκεκριμένο δορυφόρο θα έχουμε δέκα δέσμες laser των 100 Gigabit η κάθε μία, θα έχουμε δηλαδή, συνολικά ένα terabit όγκο ανταλλαγής πληροφοριών στο διάστημα» όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαππάς επισημαίνοντας ότι πέρα από το άλμα στην ταχύτητα η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει και την ασφάλεια αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει στο διάστημα μια εφεδρική τεχνολογία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. «Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε αυτό το δορυφορικό φορτίο και σε εκείνα που κάναμε στο παρελθόν είναι η χρήση φωτός αντί για μικροκύματα για την μεταφορά της πληροφορίας, γεγονός που δίνει την ευκαιρία να έχουμε πολύ μεγάλα data rates συγκριτικά με ότι είχε γίνει πριν και να μπορούμε να διανείμουμε κβαντικά κλειδιά (quantum keys). Γεγονός που κρίνεται απαραίτητο καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στην επόμενη τριετία οι εξελίξεις στους κβαντικούς υπολογιστές θα είναι εντατικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Hellas Sat 5: Ο πρώτος επιχειρησιακός δορυφόρος στον κόσμο με οπτικές τηλεπικοινωνίες laser μεγάλων ταχυτήτων

Hellas Sat: Στα σκαριά ο 4ος δορυφόρος, Hellas Sat 5 αλλά και νέες επενδύσεις σε Data Center

Hellas Sat: Επέκταση σε data center, νέες υπηρεσίες και... τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 5 σχεδιάζει η εταιρεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider