Πρώτη Φορά Αριστερά: 12 στιγμές... σύριζα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη Φορά Αριστερά: 12 στιγμές... σύριζα

«Ένας χρόνος αριστερά, ένας χρόνος μάχης, προχωράμε» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν την συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Το ιστορικό αποτύπωμα της τριπλής εκλογικής διαδικασίας πράγματι, όπως επεσήμανε κι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, είναι δύσκολο να απαληφθεί και σημάδεψε την ελληνική πραγματικότητα. Βέβαια δεν ήταν το μόνο από τα πεπραγμένα που καταγράφηκε εντονότατα στην συνείδηση του κόσμου.

Προσπάθειες διαπραγμάτευσης συμβιβασμού, συμφωνίας, capital controls, ενδυματολογικές, υφολογικές και ψυχολογικές αναλύσεις ενός υπουργού οικονομικών, Grexit, plan B ή Χ, δημοψήφισμα, ήταν μόνο μερικά από αυτά που θυμάται αυτομάτως κανείς στο άκουσμα της «πρώτης φοράς αριστερά».

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε μέσα σε ένα χρόνο,όποια, ιστορία, φαίνεται κι αν αναλογιστεί κανείς πως το hashtag «#1_Χρονος_Συριζα» μέσα στο Σαββατοκύριακο μετατράπηκε σε ένα από τα τρία πιο δημοφιλή trends του ελληνικού Twitter. Άλλοι έκαναν λόγω για εν μέρει εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων και για σκληρή μάχη και άλλοι για πλήρη διάψευση της ελπίδας και για μη εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων.

Το σίγουρο είναι όμως πως μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες τα πολιτικά δρώμενα υπήρξαν πυκνότατα. Σε μια προσπάθεια απολογισμού των πεπραγμένων, το Insider.gr ανθολογεί τα σημαντικότερα ενσταντανέ της Πρώτης Φοράς Αριστερά και σας τα παρουσιάζει..

1- «Πρώτη φορά αριστερά»

Ήταν 25 Ιανουαρίου 2015, όταν τα ηνία της χώρας πήρε για πρώτη φορά κόμμα της Αριστεράς. Με σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρώτο «κόκκινο» κόμμα που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας, με ποσοστό 36,34%, και ο Αλέξης Τσίπρας ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου (4,75%).

Την Κυριακή της κάλπης, στο εκλογικό τμήμα του Αλέξη Τσίπρα, γινόταν το αδιαχώρητο κι ο υποψήφιος τότε για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, προσπαθούσε να κάνει τη δήλωσή του την ώρα που οπερατέρ φώναζε «everybody down» προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω αμέτρητη υπομονή, πέντε χρόνια περιμέναμε» ήταν τελικά η απάντηση του ιδίου, πριν ανέβει σε ένα σκαμπό προκειμένου να έχουν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες εικόνα.

2- «Υou just killed troika»

Στις 27 Ιανουαρίου ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, και το καυτό χαρτοφυλάκιο της χώρας αναλαμβάνει ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάνης Βαρουφάκης, που επιδεικνύει από το πρώτο κιόλας διάστημα σκληρή και συγκρουσιακή στάση απέναντι στους δανειστές. Η διαπραγμάτευση ξεκινά και στα τέλη του μήνα επισκέπτεται τη χώρα μας ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Στην κοινή συνέντευξη τύπου το κλίμα καταγράφεται ψυχρό και όλοι διερωτώνται αν ακούστηκε πράγματι η φράση «you just killed troika» (μόλις σκότωσες την τρόικα). Την στιγμή αποτυπώνει γλαφυρότατα η φωτογραφία με την αμήχανη χειραψία του επικεφαλής του Eurogroup και του τότε έλληνα υπουργού Οικονομικών, η οποία έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για την τρόικα: «Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε»!

3 - Με το βλέμμα στραμμένο στο Burberry

Το πρώτο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους έρχεται λίγο αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Ελλάδα γνωστοποιεί πως δεν συναινεί σε πρόταση των δανειστών για παράταση του μνημονίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο αρνούνται με τη σειρά τους οι δανειστές. Το Εurogroup τελειώνει χωρίς κοινό ανακοινωθέν κι η ασυμφωνία χαρακτήρων και προγραμμάτων προοικονομεί το τι μέλλει γενέσθαι. Τα βλέμματα όλων στη συγκεκριμένη συνάντηση συγκεντρώνει τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και το ριγμένο ανάλαφρα στους ώμους Burberry κασκόλ του. Στις 20 Φεβρουαρίου η δίμηνη παράταση (του δεύτερου μνημονίου) λήγει με την Ελλάδα να κερδίζει άλλους 4 μήνες, όχι όμως χρηματοδότηση.

4 - Τα πρώτα βήματα

Τον Μάρτιο ψηφίζεται στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ενώ λίγο αργότερα κατατίθεται η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με την οποία αυξάνονται τα δημόσια έσοδα. Μέσα στη χρονιά συστήνεται και η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, για να διαλυθεί λίγους μήνες αργότερα. Το πόρισμα της προκαταρκτικής έκθεσης αυτής, αναγγέλει σε αγωνιστικούς τόνους η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει, διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο». Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές φορές που η πρόεδρος θα δυναμιτήσει το ελληνικό κοινοβούλιο με τις δηλώσεις και την στάση της.

5- Βερολίνο - Αθήνα, σημειώσατε Χ

Ο πρωθυπουργός συναντάται με την γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου για να της παρουσιάσει το προσχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα πρότεινε η Αθήνα στους δανειστές. έτσι όπως είχε συμφωνηθεί στην επταμερή συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες. Λίγες μέρες μετά, στις 27 του μήνα, ξεκινούν στο Παρίσι οι εργασίες του Brussels Group, στο οποίο μετέχουν στελέχη από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM και φυσικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής κυβέρνησης. Η τρόικα έχει ήδη μετατραπεί σε Θεσμούς, αλλά συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

6 - Απόφαση μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων 1.500 φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και τον Απρίλιο με το Grexit να μπαίνει σιγά σιγά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις, να πληρωθούν, δηλαδή, μισθοί και συντάξεις, αποφασίζει να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ ενώ ταυτόχρονα ζητά τα ταμειακά διαθέσιμα 1.500 φορέων να μεταφέρονται εντός δεκαπενθημέρου υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η μεταφορά αποφασίστηκε ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου δανεισμού του κράτους. Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πραγματοποιεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για την συγκεκριμένη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά η απόφαση είναι ειλημμένη.

7 - Ναι και Όχι

Στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η παράταση τεσσάρων μηνών με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί από ελληνικής πλευράς αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα όταν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο τότε υπουργός οικονομικών δέχεται έντονη κριτική από τους ομολόγους τους εξαιτίας της άρνησής του να παρουσιάσει μέτρα. Οι δηλώσεις που ακολουθούν από τους εταίρους κάνουν λόγο για περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα και υπογραμμίζουν πως είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης μετατίθεται για αργότερα. Οι πιέσεις αυξάνουν, και στην ανυποχώρητη στάση των ευρωπαίων ο Αλέξης Τσίπρας απαντά εξαγγέλοντας δημοψήφισμα, τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου. Το δημοψήφισμα το οποίο ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος, κατάφερε να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος υπέρ του «Όχι» και υπέρ του «Ναι» συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες ενώ όλη η Ευρώπη είχε στραμμένο το βλέμμα στην ελληνική ενδοχώρα.

8 - Επιβολή capital controls

Την 28η Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες και ταυτόχρονα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζών και η επιβολή ορίου αναλήψεων λειτουργεί στην αγορά σαν έμφραγμα, με τις εισαγωγές, τις διεταιρικές συναλλαγές αλλά και τις μεταφορές να παγώνουν. Ο κόσμος συρρέει στα ΑΤΜ και ο φόβος για το φημολογούμενο κούρεμα καταθέσεων απλώνεται παντού. Προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ λόγω αυξημένων εκροών παρατηρούνται ήδη από την επομένη της ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα κατατάσσεται και επισήμως στη χορεία των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν που αθετούν την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάπως έτσι η χώρα γίενται η πρώτη ανεπτυγμένη παγκοσμίως που αθετεί την προγραμματισμένη πληρωμή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

9 - Δεύτερη εκλογική νίκη του Τσίπρα

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015, το 61,3% του ελληνικού λαού απαντά «ΟΧΙ» χαρίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική νίκη.

10 - Ολονύκτιο θρίλερ για μια Συμφωνία

Το Όχι του δημοψηφίσματος, ακολουθεί μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 17 ωρών κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος Κορυφής, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και έληξε στις 13 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας που εντέλει επετεύχθη ήταν το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο.

11 - Ολονυχτία στην Ολομέλεια για το 3ο Μνημόνιο

Άλλη μια μακρά νύχτα ακολουθεί όταν η ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει για την ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Η συμφωνία εγκρίνεται το πρωί της 15ης Αυγούστου αλλά κατά την ψηφοφορία καταγράφονται σημαντικές απώλειες για τον κυβερνητικό σχηματισμό. Η αριστερή Πλατφόρμα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποχωρεί και οδηγεί τη χώρα στην τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα στον ίδιο χρόνο.

12- Τρίτη φορά αριστερά

Και από αυτή την εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου, νικητής βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, αρκετά αποδυναμωμένη, με 28,10% ενώ με μικρότερα ποσοστά κάτω από 7%, ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider