Ενεργειακή Κατανάλωση στα Κτίρια: Η αναθεώρηση της Οδηγίας EPBD και η Ελληνική Πραγματικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακή Κατανάλωση στα Κτίρια: Η αναθεώρηση της Οδηγίας EPBD και η Ελληνική Πραγματικότητα
H συζήτηση γύρω από την ενεργειακή μετάβαση επικεντρώνεται συχνά μόνο στην απανθρακοποίηση  του ενεργειακού συστήματος με τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών.

H συζήτηση γύρω από την ενεργειακή μετάβαση επικεντρώνεται συχνά μόνο στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος με τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Αλλά ο βασικός πυλώνας σε αυτήν την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ένα «καθαρό» ενεργειακό σύστημα παραμένει η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που δηλώνεται ρητά και με την αρχή της «Ενεργειακής Απόδοσης Πρώτα».

Ενδεικτικά, σε εθνικό επίπεδο το 2023 καταναλώθηκαν 14,850 ktoe συνολικά, κάτι που σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2021, την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είδαμε μείωση -3% στην τελική κατανάλωση ενέργειας την ίδια χρονική περίοδο. Το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής κατανάλωσης γίνεται από τους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων με 40% και 29% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας τη σημασία τους. Ενθαρρυντικό είναι βέβαια ότι σε επίπεδο ανθρακικής έντασης, δηλαδή πόσοι αέριοι ρύποι παράγονται ανά καταναλισκόμενη ενέργεια, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια σταθερά καθοδική πορεία, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 35% και αναδεικνύοντας έτσι την επιτυχημένη πορεία προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους γηραιότερους της Ευρώπης, με πάνω από τα μισά κτίρια να έχουν κτιστεί πριν από το 1980, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων βρίσκονται στις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις (Ε-Η), σε ποσοστό 66%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Φυσικά, το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί φιλόδοξα μα και καλά προετοιμασμένα σχέδια για ανανέωση σε βάθος του κτιριακού στόλου. Έτσι στο ανανεωμένο ΕΣΕΚ, το ΥΠΕΝ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα για μείωση της τάξης του 27% μέχρι το 2050. Τέλος, μια περιοχή ενδιαφέροντος γύρω από τα κτίρια, που θα απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια, είναι αυτή των «έξυπνων» τεχνολογιών και η ενσωμάτωσή τους στα κτίρια. Τεχνολογίες όπως έξυπνοι θερμοστάτες και άλλες συσκευές αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, διατηρώντας παράλληλα και άνετες συνθήκες διαβίωσης για τους ενοίκους. Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δοθεί σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα υιοθετούνται σε όλο και μεγαλύτερες κλίμακες.

Μια επίσης σημαντική εξέλιξη στον τομέα των κτιρίων είναι και η πρόσφατη ψήφιση του αναδιατυπωμένου EPBD (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων) από την ΕΕ, που περιλαμβάνει αναθεωρημένους στόχους που αποσκοπούν στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και της απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 στον κτιριακό τομέα. Ενδεικτικά μέχρι το 2030, όλα τα νέα κτίρια απαιτείται να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2. Η οδηγία επιβάλλει επίσης μείωση κατά 16% στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια κατοικιών, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα. Τέλος, η σταδιακή κατάργηση των λεβήτων με ορυκτά καύσιμα υπογραμμίζει τη μετάβαση προς καθαρότερα ενεργειακά συστήματα. Αυτοί οι στόχοι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του κτιριακού τομέα στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τον αποτελεσματικό μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Συνεπώς, έχει έρθει η ώρα να ξανασκεφτούμε με μια εναλλακτική οπτική τις πολλαπλές πτυχές της ενεργειακής μετάβασης με όρους βιωσιμότητας, οικονομικότητας, ενεργειακής ασφάλειας και δημοκρατίας. Ο τομέας της ενεργειακής αποτελεσματικότητας καθώς και άλλες παρόμοιες και αλληλένδετες θεματικές θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium «Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World», το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:11

Παρατείνονται οι προθεσμίες για όλες τις δηλωτικές φορολογικές υποχρεώσεις

20:06

Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά συνειδητά τον κόσμο

19:57

Εφραίμογλου: Η νεοφυής επιχειρηματικότητα αυξάνει το μερίδιό της στο ΑΕΠ

19:54

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

19:49

Ζελένσκι: Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο

19:41

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων

19:32

Reds: Στο 96,06% το ποσοστό της Ελλάκτωρ

19:20

Απεργία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας

19:14

Ευρωαγορές: Μηνιαία πτώση 1,49% - Η πρώτη από τον Οκτώβριο

19:05

Νετανιάχου: «Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας» ενδεχόμενη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ

18:49

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης εξέλαβε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως ασυλία

18:45

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

18:34

Συνάντηση της ΕΕΤ με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ

18:28

Στη Μυτιλήνη ο Αδ. Γεωργιάδης για τα εγκαίνια του παραρτήματος του ΕΚΑΒ

18:22

Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες - Κρίθηκαν με το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

18:14

Εθνική Τράπεζα: Ξεκίνησε η διαδικασία άσκησης των call option για τις MREL αξίας 150 εκατ. ευρώ

18:05

Βρετανία: Ο Κάρολος επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του - Επισκέφθηκε κέντρο κατά του καρκίνου

17:58

ΗΠΑ: Πρόστιμο 9.000 δολαρίων στον Τραμπ για προσβολή δικαστηρίου

17:55

Lamda: Αποχωρεί μετά από 20 χρόνια η COO Κωνσταντίνα Καρατοπούζη

17:52

Κώτσηρας: Φέρνουμε τους νέους φοιτητές και ερευνητές της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα

17:50

Ιnterlife: Στα 17,29 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,16 ευρώ/μετοχή

17:40

Γερογιάννης (Aegean): Είμαστε προσηλωμένοι στο να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα

17:37

Bitcoin: Βουτιά 14% τον Απρίλιο - O χειρότερος μήνας από την κατάρρευση του FTX

17:33

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

17:26

Βαρίδι οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - «Έκρηξη» τζίρου κοντά στα 200 εκατ.

17:22

ΗΠΑ: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κάνουν κατάληψη σε κτήριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια

17:13

Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

17:12

Interwood: Από 2/5 στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:03

Κομισιόν: Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τη δίκαιη τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση

17:00

Οι χώρες της G7 θα κλείσουν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα έως το 2035

gazzetta
gazzetta reader insider insider