«Πάρτι» στην αγορά των container λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα – Στα ύψη οι τιμές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάρτι» στην αγορά των container λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα – Στα ύψη οι τιμές
Από τον Ιανουάριο του 2024, οι αξίες άρχισαν να αυξάνονται ειδικότερα στα παλαιότερα πλοία σύμφωνα με ανάλυση της Veson Nautical.

Σε νέα άνοδο οδηγούνται οι τιμές των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships) ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις θαλάσσιες μεταφορές και ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μάλιστα η άνοδος των αξιών των πλοίων είναι οριζόντια σχεδόν σε όλους τους τομείς και όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σύμφωνα με ανάλυση της Veson Nautical.

Από τον Ιανουάριο του 2024, οι αξίες άρχισαν να αυξάνονται ειδικότερα στα παλαιότερα πλοία, με τιμές για παλιά Handy Containers ηλικίας 20 ετών και δυναμικότητας περίπου 1.750 TEU να είναι πάνω κατά 43% στα 8,6 εκατ. δολάρια περίπου.

Η αύξηση των αξιών υποστηρίχθηκε από τα αυξημένα κέρδη των πλοίων από την αρχή του έτους. Για παράδειγμα, στον τομέα Handysize, τα κέρδη για ένα έτος αυξήθηκαν κατά 39,4% περίπου από 9.280 δολάρια/ημέρα την 1η Ιανουαρίου 2024 σε 12.940 USD/ημέρα σήμερα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχιζόμενες αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα. Οδηγούμενα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για τη διαδρομή Ασία - Ευρώπη, τα σκάφη διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, μειώνοντας τα διαθέσιμα πλοία και επομένως αυξάνοντας τα ναύλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, τα ταξίδια με εμπορευματοκιβώτια που διέρχονται από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 200% το 1ο τρίμηνο του 2024 έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ωστόσο, η τελευταία πρόβλεψη από το Veson's Market Outlook προβλέπει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, καθώς όλο και περισσότερα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βγαίνουν από τα ναυπηγεία στη θάλασσα, η προσφορά θα συνεχίσει να υπερβαίνει τη ζήτηση και στο μέλλον αυτό θα ασκήσει πίεση στα ναύλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα αυξηθεί το «αποτύπωμα» της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία – Η σημασία των cluster

Κυριαρχούν στις αγοραπωλησίες πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

Ξενόκωστας (ONEX): Το μέγεθος μετράει σε έναν διεθνοποιημένο κλάδο όπως αυτός της Ναυτιλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider