Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε και η τροπολογία για το «καλάθι του νονού».

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε και η τροπολογία για το «καλάθι του νονού».

Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν, ενώ Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών».

Την τροπολογία για το «καλάθι του νονού», υπερψήφισε μόνο η ΝΔ. Από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν «παρών». Παράλληλα, σε μία απόσυρση και μία νομοτεχνική βελτίωση προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο νομοσχέδιο, για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».

Αναλυτικότερα, αποσύρθηκε το άρθρο 105, που αφορά «την αποζημίωση και σύνταξη γονέων άτεκνου και άγαμου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, θανόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία», προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, για «να γίνουν βελτιώσεις καθώς είναι απαραίτητος ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο».

Στο άρθρο 28, για τη διάρκεια του ελέγχου από την ΑΑΔΕ προστίθεται ότι «δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από το ένα έτος η περίπτωση αναστολής των προθεσμιών για την διάρκεια ολοκλήρωσης του ελέγχου για το χρονικό διάστημα που γίνονται ενέργειες στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου από άλλες αρχές, εκτός της φορολογικής διοίκησης και για το χρονικό διάστημα από την υποβολή αιτήματος της φορολογικής διοίκησης προς τις εισαγγελικές ή διωκτικές αρχές, ειδικούς επιστήμονες για πραγματογνωμοσύνη ή αλλοδαπές αρχές, στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας ή αναστολή στις περιπτώσεις αυτές».

Επίσης, προβλέπεται ότι «οι προθεσμίες για τη διάρκεια του ελέγχου δεν ισχύουν σε περιπτώσεις ελέγχων που γίνονται μετά από εισαγγελική παραγγελία ή από κοινού με διεθνή αλλοδαπή φορολογική ή διωκτική αρχή ή εφόσον αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής ή απάτης ΦΠΑ και εμπλέκονται περισσότεροι από 5 ελεγχόμενοι ή οι έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο διαδικασίας αμοιβαίου διακανονισμού». Τέλος, στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι είναι δυνατός ο νέος έλεγχος της υπόθεσης αν προκύψουν νέα στοιχεία όπως ορίζονται στο άρθρο 27 του ίδιου νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, το «Καλάθι του Πάσχα» μπαίνει σε ισχύ από 24/4, ενώ στο «Καλάθι των Νονών» που ξεκινά από 22/4 εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

Προς νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider