Το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών
.
Κλάδοι και ευκαιρίες, καθώς και τρόποι για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια σκηνή.

Κλάδοι και ευκαιρίες, καθώς και τρόποι για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια σκηνή.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αλλάζει και η τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, οι ελληνικές εξαγωγές είναι έτοιμες να περάσουν σε μία νέα εποχή που θα τις αναδείξει περισσότερο και θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση να κοιτάξει προς αυτό το μέλλον, εξερευνώντας κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναδυόμενες ευκαιρίες, καθώς και καινοτόμες πρακτικές που μπορούν φέρουν την ανάπτυξή της στην παγκόσμια σκηνή, μέσω των εξαγωγών.

Οι βιομηχανίες που μπορούν να ξεχωρίσουν και οι ευκαιρίες που υπάρχουν

...

Στη νέα εποχή των ελληνικών επιχειρήσεων, το μέλλον των εξαγωγών μπορεί να στηριχθεί τόσο σε παραδοσιακούς τομείς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όσο και εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και την καινοτομία σε διάφορους κλάδους. Ένας από τους τομείς που παραδοσιακά έχουμε υπεροχή στη χώρα μας είναι ο αγροδιατροφικός. Η Ελλάδα φημίζεται για προϊόντα όπως το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο που είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η φέτα ή το γιαούρτι που έχουν ολοένα και πιο υψηλή δημοτικότητα παγκοσμίως, καθώς και φρούτα και λαχανικά που με την ποιότητα και τη γεύση τους κάνουν τη διαφορά. Η πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας μπορεί να προσφέρει ακόμη έναν θησαυρό από φαρμακευτικά βότανα και φυσικές θεραπείες που μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ολιστική υγειονομική περίθαλψη.

Επιπρόσθετα, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να εξάγουν σχετικές λύσεις σε μία εποχή που η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια παρουσιάζει σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες. Φυσικά, η φήμη της χώρας μας ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός εξασφαλίζει σταθερή ζήτηση για υπηρεσίες φιλοξενίας, σε έναν τομέα στον οποίο δύσκολα έχουμε ανταγωνισμό. Πολυτελή θέρετρα, boutique ξενοδοχεία και πλούσιες πολιτιστικές εμπειρίες μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν βασικούς κόμβους για κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες σε τομείς όπως όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η τεχνητή νοημοσύνη και το fintech, έχοντας τη δυνατότητα να γίνουν ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς τους σε όλο τον κόσμο.

Πρακτικές που οδηγούν την ανάπτυξη

...

Υπάρχουν τρόποι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, να κερδίσουν το ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ξένους διανομείς και πωλητές λιανικής που μπορούν να ενισχύσουν τα κανάλια διανομής τους και τις δυνατότητες διείσδυσής τους στην αγορά. Φυσικά, το να μπορούν οι επιχειρήσεις να καινοτομούν στην ανάπτυξη προϊόντων διασφαλίζει ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα είναι ανταγωνιστικές και ελκυστικές για τους παγκόσμιους καταναλωτές. Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε μοναδικά και υψηλής αξίας προϊόντα που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη.

Όσο για την προώθηση των προϊόντων, υπάρχουν τρόποι πλέον με τη βοήθεια του Διαδικτύου να αναδειχθεί μία επιχείρηση στην παγκόσμια αγορά. Στοχευμένες καμπάνιες ψηφιακού μάρκετινγκ μπορούν να βοηθήσουν τους Έλληνες εξαγωγείς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε συγκεκριμένες διεθνείς αγορές, ενώ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας ενός brand. Οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να προσεγγίσουν περισσότερες αγορές.

Μία πύλη που για 10 χρόνια συνδέει τις ελληνικές επιχειρήσεις με το εξωτερικό

Υπάρχουν και στην ελληνική αγορά πλατφόρμες που μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να διασυνδεθούν με το εξωτερικό. Τo Exportgate, η βραβευμένη διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου της Eurobank, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας. Απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς της χώρας (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΠΣΕ, Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης ΣΕΚ), καθώς και τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Greece με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το Exportgate παρέχει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και την πλατφόρμα του για να διευρύνει τους διεθνείς ορίζοντες των επιχειρήσεων και να τις βοηθήσει να συνδεθούν με εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο - από όπου κι αν εργάζονται σήμερα. Από τα ιδρυτικά μέλη του Trade Club Alliance, το Exportgate εκμεταλλεύεται τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στο διεθνές εμπόριο, επενδύοντας και σε ΑΙ. Οι εταιρείες μπορούν να βρουν εύκολα και γρήγορα εμπορικούς συνεργάτες σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον μέσα από την οθόνη του Η/Υ τους μέσω προηγμένων ψηφιακών εργαλείων βασισμένα σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, χάρη στο Exportgate κάθε επιχειρηματίας-μέλος έχει το δικό του προφίλ και δημιουργεί ή αναζητά αγγελίες μελών από όλο τον κόσμο.

Από το 2013 έχει προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες από 110 χώρες, ενώ αριθμεί πάνω από 5.500 μέλη - ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Αποτελεί την πληρέστερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου με πρόσβαση στις πιο πρόσφατες εμπορικές πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες. Παράλληλα οι ελληνικές εταιρείες μπορούν με απλό και ψηφιακό τρόπο να εντοπίσουν στοιχεία για πάνω από 1.000.000 συνεργάτες σε περισσότερες από 200 χώρες. Το Exportgate έχει βραβευτεί με διεθνείς διακρίσεις όπως το “Gold Effie” το 2014 ενώ η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που κατέκτησε και τη διάκριση ”Innovators 2015”, του διεθνούς φήμης περιοδικού Global Finance.

Το δυναμικό μέλλον των εξαγωγών και ο ρόλος του στην ανάπτυξη

Καθώς η Ελλάδα προχωρά προς ένα μέλλον επιδιώκοντας την ανάπτυξη, ο τομέας των εξαγωγών αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα επιτυχίας που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις της. Η αξιοποίηση του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αλλά και η έμφαση στην καινοτομία και σε βιώσιμες λύσεις μπορεί να διαδραματίσει καθοριστική σημασία στο να μπορέσει μία επιχείρηση να αναδειχθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Με ένα στρατηγικό όραμα και πνεύμα που υπερβαίνει τα όρια, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να κάνουν την Ελλάδα έναν δυναμικό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider