Στη Βουλή τα μέτρα για γεννήσεις, εφημερίες και αγροτικό πετρέλαιο – Χαμηλές προσδοκίες για νέα επιδόματα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή τα μέτρα για γεννήσεις, εφημερίες και αγροτικό πετρέλαιο – Χαμηλές προσδοκίες για νέα επιδόματα
Τις νομοθετικές εκκρεμότητες για μια σειρά από μέτρα που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα κλείνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Κλείνει» την κουβέντα για νέες παροχές το ΥΠΕΘΟ.

Τις νομοθετικές εκκρεμότητες για μια σειρά από μέτρα που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα κλείνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις για την αύξηση των επιδομάτων γέννησης, την αύξηση κατά 20% των αποζημιώσεων για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) ντίζελ στους αγρότες.

Χαμηλά ο πήχης για νέα επιδόματα

Οι τρεις παραπάνω δράσεις θα «κοστίσουν» πάνω 200 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, επιπλέον των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Το κόστος των επιδομάτων γέννησης υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αν και φέτος θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ λόγω της αναδρομικότητας των επιδομάτων και για το 2023. Η απώλεια εσόδων από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζεται στα 82 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 45 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η αύξηση των εφημεριών στους ιατρούς.

Με την ακρίβεια να συνεχίζει να θερίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι πιέσεις για νέες έκτακτες ενισχύσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι αγρότες που δεν τους ικανοποίησαν α μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ετοιμάζοντας συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πάντως, επιχειρούν να σταματούν την όποια συζήτηση για επιπλέον παροχές και επιδόματα, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος είναι ιδιαίτερα υψηλοί, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει φέτος να φτάσει το 2,1% του ΑΕΠ. Έτσι, αποκλείουν, τουλάχιστον για τώρα, σενάρια για κάποιο επίδομα Πάσχα και άλλες έκτακτες παροχές. Σημειώνουν ακόμη πως το αν θα υπάρξει κάποιος δημοσιονομικός χώρος θα φανεί αργότερα στη χρονιά, καθώς θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα από την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη το Σάββατο στην ΕΡΤ: «Δεν ξέρουμε πως θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, δεν ξέρουμε ποιες διεθνείς κρίσεις θα έρθουν… Αυτό που λέω είναι σταθερά όποτε υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια και δούμε ότι η οικονομία και ο προϋπολογισμός μπορεί να το αντέξει πάντα επιστρέφουμε στην κοινωνία αυτό το περίσσευμα. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το περίσσευμα δεν υπάρχει».

Τα νέα επιδόματα γεννήσεων

Με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τελευταίου τέκνου.

Έτσι για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται στα 2.400 ευρώ, ενώ για το δεύτερο παιδί το επίδομα διαμορφώνεται στα 2.700 ευρώ και για το τρίτο παιδί στα 3.000 ευρώ. Για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί το επίδομα γέννησης φτάνει τα 3.500 ευρώ. Το νέο αυξημένο επίδομα γέννησης καταβάλλεται αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2023. Το οποίο σημαίνει πως όσες οικογένειες είχαν νέα παιδιά το 2023 θα λάβουν επιπλέον ποσά. Το ύψος του επιδόματος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ

Στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αναπροσαρμογή κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών και του ανώτατου ορίου αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ. Επίσης: α) στους ιατρούς που υπηρετούν με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή σε Νοσοκομεία της Α` Ζώνης και στους Διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων, β) σε όσους ιατρούς υπηρετούν με τον βαθμό του Διευθυντή και απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εφημεριών, καθώς και γ) σε όσους ιατρούς νομίμως αναπληρώνουν ελλείποντες Συντονιστές Διευθυντές και Διευθυντές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτών, αντί αποζημίωσης εφημεριών, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται αυξάνεται στα 636 ευρώ από τα 530 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου ρυθμίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης σε απασχολούμενους αποκλειστικά στη γεωργία, ο οποίος υπολογίζεται στα περίπου 82 εκατ. ευρώ . Η διάταξη προβλέπει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθώς και τη δυνατότητα προκαταβολής ποσοστού επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής. Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Δυνατότητα προκαταβολής για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Ακόμη, με το άρθρο 33 προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και ρυθμίζεται το ζήτημα χρηματοδότησης του προγράμματος με πιστώσεις που θα προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δεδομένης της έλλειψης δυνατότητας χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πόσο της προκαταβολής καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη νέα ρύθμιση 

ΤτΕ: Στο επίκεντρο η στεγαστική πίστη - Βάζει όρια για τον δανεισμό με διπλή στόχευση

ΤΑΙΠΕΔ: Τι θα παρουσιάσει σε Ινδούς υποψήφιους επενδυτές – Ψηλά στη λίστα λιμάνια, logistics, τουρισμός/ακίνητα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider