Τέλος εποχής για το VHS!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος εποχής για το VHS!

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας φαίνεται πως περνά πια η συσκευή που συντρόφευσε τα νεανικά χρόνια αρκετών γενεών, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας γνώρισε τη δική της χρυσή δεκαετία κάπου στα 1980 με ταινίες που σήμερα συγκαταλέγονται στις cult επιλογές του χθες. Ο λόγος για την παραγωγή βίντεο VHS, η οποία σταματά 40 χρόνια μετά το λανσάρισμα της πρώτης συσκευής της.

Όπως ανακοινώθηκε η ιαπωνική εταιρεία Funai θα σταματήσει να παράγει βίντεο τότε, λόγω της πτώσης των πωλήσεων που δεν ξεπέρασαν τα 750.000 κομμάτια πέρυσι, ενώ ήδη την εμφάνισή τους έχουν κάνει ελλείψεις σε ανταλλακτικά.

Τα βίντεο έγιναν δημοφιλή ανά τον κόσμο την δεκαετία του 1970 και το VCR κυριάρχησε στην οικιακή ψυχαγωγία μέχρι να έρθει η εποχή των περίφημων DVD, περί το 2000, η οποία ακολουθήθηκε από τις συσκευές αναπαραγωγής Blue Ray για να αντικατασταθούν κι αυτές με τη σειρά τους μερικά χρόνια αργότερα από τις υπηρεσίες on demand που προβάλουν σειρές και ταινίες σε live streaming.

Ίσως, όμως, το πιο εκπληκτικό στην απόφαση της Funai Electric δεν είναι το να σταματήσει την παραγωγή νέων μηχανημάτων αλλά το γεγονός ότι εξακολουθούσε να παράγει τέτοιου είδους συσκευές.

Οι συσκευές Betamax, οι οποίες ανταγωνίζονταν κάποτε το VHS, σταμάτησαν να παράγονται το 2002, ενώ το Μάρτιο η Sony σταμάτησε και την παραγωγή κασσετών Betamax. Η Panasonic Corp. με τη σειρά της, σταμάτησε την παραγωγή βίντεο συσκευών ήδη από το 2012. «Η αγορά βίντεο είναι νεκρή εδώ και δέκα χρόνια» αναφέρει ο Jim Nail, αναλυτής της Forrester Research.

«H νοσταλγία όμως, όπως αποδείχτηκε, συνέβαλε στην μακροζωία της συσκευής. Από τις οικογενειακές εκδηλώσεις έως τα κλασικά επεισόδια Seinfeld σε συνδυασμό με μια παλαιότερη γενιά που δεν μπορούσε να ακολουθήσει την νέα τεχνολογία κράτησαν μέχρι σήμερα ζωντανή αυτή την απαρχαιωμένη πρακτική» συμπληρώνει ο αναλυτής.

Σε αντίθεση με τους δίσκους βινυλίου, που απολαμβάνουν τον τελευταίο καιρό την «αναγέννησή» τους, το VCR δεν είναι πιθανό να ζήσει μια παρόμοια αναβίωση, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των ταινιών του. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται αυτές τις συσκευές όχι μόνο νοσταλγικά αλλά και στοργικά.

Σύμφωνα με τον Nails λίαν συντόμως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αναμένεται να περάσει και το DVD player αφού αναπόφευκτα το live streaming θα επιφέρει τον αφανισμό των συσκευών αναπαραγωγης DVD. «Την ημέρα που η Netflix εγκαινίασε την υπηρεσία streaming της, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα αφανισμού του DVD player», καταλήγει. «Αυτό θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα αρκετά χρόνια. Αλλά αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, κάποιος κάπου θα συνεχίσει να φτιάχνει DVD player για κάποια χρόνια ακόμα παρόλο που όλοι οι άλλοι θα έχουν σταματήσει»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider