Οι κωδικοί μιας χρήσης αλλάζουν το e-shopping

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κωδικοί μιας χρήσης αλλάζουν το e-shopping

Η χρήση κωδικών ασφαλείας (ή passwords στα αγγλικά) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις online συναλλαγές, γιατί προσφέρει σχετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας και είναι πιο πρακτικός τρόπος από την πληκτρολόγηση όλων των στοιχείων μίας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, για τους καταναλωτές η ανάγκη να θυμούνται έναν ακόμη κωδικό δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους, αν αναλογιστεί κανείς πόσα passwords χρειάζεται να θυμάται ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του. Και ο πονοκέφαλος ενισχύεται όταν ζητείται από τον καταναλωτή να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς ασφάλειας που έχει, προκειμένου να είναι… ασφαλής.

Στις online αγορές η ανάγκη να θυμάσαι έναν ακόμη κωδικό -είτε είναι αυτός του ηλεκτρονικού καταστήματος, είτε κάποιας υπηρεσίας της τράπεζας- είναι και λόγος να μην προχωρήσει κάποιος στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, λόγω εκνευρισμού ή πολύ απλά επειδή δεν θυμάται τον κωδικό. Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από 3 -συνήθως- προσπάθειες, η συναλλαγή ακυρώνεται και πολλές φορές μπλοκάρει και η κάρτα που χρησιμοποιείται, και πάλι, για λόγους ασφαλείας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον μπορεί να διευκολυνθεί ο κάτοχος μίας κάρτας , ώστε να μην χρειάζεται να θυμάται κωδικούς ή να πληκτρολογεί όλα τα στοιχεία της κάρτας του, και ταυτόχρονα να μπορεί να αισθάνεται αρκετά σίγουρος για την ηλεκτρονική αγορά του αλλά και για το ότι τα στοιχεία της κάρτας του δεν θα υποκλαπούν από κανένα κακόβουλο λογισμικό. Μία από τις πλέον καινοτόμες προτάσεις, η οποία δείχνει να συνδυάζει την ευκολία με την ασφάλεια, είναι η χρήση των αποκαλούμενων κωδικών μίας χρήσης (One Time Passwords – OTP). Πρόκειται για κωδικούς που αποστέλλονται με σύντομο γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνο που έχει συνδέσει με την κάρτα του ο πελάτης της τράπεζας. Ο κωδικός ισχύει για μία μόνο χρήση και σε κάθε online αγορά αποστέλλεται διαφορετικός, κάτι που εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Μία τέτοια δυνατότητα ξεκίνησε να προσφέρει στην Ελλάδα η Alpha Bank, με την ανανεωμένη υπηρεσία Alpha SecureWeb. Η καινοτομία της έγκειται στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη, γρήγορη και, το κυριότερο, ασφαλή ολοκλήρωση μίας αγοράς από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, χωρίς ο καταναλωτής να χρειάζεται να θυμάται usernames και passwords. Πρακτικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει το κινητό τηλέφωνο δίπλα του και εν λειτουργία.

Όσον αφορά στην εγγραφή και αυτή γίνεται εύκολα και γρήγορα κατά τη διάρκεια της πρώτης online αγοράς, όπου θα ζητηθεί από τον χρήστη να εγγράψει την κάρτα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπορος δεν βλέπει ποτέ τον κωδικό μίας χρήσης που χρησιμοποιεί ο πελάτης, ενώ σε κάθε αγορά αποστέλλεται διαφορετικό One Time Password. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε χιλιάδες συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα που φέρουν το σήμα «Verified by Visa», «Mastercard SecureCode» ή/και «American Express SafeKey» για τις κάρτες έκδοσης Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider